polèmica als centres educatius

La nena del vel no podrà anar amb hijab a l'escola dilluns

Un BOPA extraordinari va publicar ahir la reforma de la Llei d’Educació un cop ha estat sancionada pels dos Coprínceps

L'escola andorrana d'Escaldes-Engordany.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma de la Llei qualificada d’Educació, que prohibeix l’ostentació a l’escola de símbols religiosos, està en vigor des d’avui després que el Coprínceps episcopal i el francès, Joan-Enric Vives i Emmanuel Macron, hagin sancionat, promulgat i ordenat la publicació del text legislatiu al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). La publicació es va fer ahir a la tarda mitjançant un BOPA extraordinari i l’executiu no s’ha esperat per fer-ho dimecres, que és el dia de la setmana en què el butlletí es publica de manera ordinària. Segons ha pogut saber el Diari, el Copríncep francès va signar la llei dijous.

Amb aquest pas, el de la publicació al BOPA de la modificació del text legislatiu que va ser aprovat el 7 d’abril passat en una sessió ordinària del Consell General, els canvis a la Llei d’Educació entren en vigor i la nena d’11 anys que va decidir no anar al col·legi per la prohibició de portar el vel islàmic no podrà anar dilluns a l’escola amb hijab si així ho hagués volgut.

La nena, que no va al col·legi des de l’inici de l’actual curs, quan el Lycée li va vetar l’entrada amb el vel a les aules, podria haver anat dilluns a l’escola amb hijab després que la sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia deixés clar que el reglament intern de l’Escola andorrana que veta els símbols religiosos al centre està sotmès als límits que marca la Constitució, i que en aquest cas concret es vulnera la llibertat religiosa.

Possibilitat tancada

Cal recordar que dimecres, quan la modificació de la Llei d’Educació encara no estava en vigor, la ministra Ester Vilarrubla, preguntada per la situació de la nena un cop la sala administrativa del Superior havia ratificat dimarts la sentència de la Batllia que tombava el reglament de l’Escola andorrana, va indicar que “si avui fos un dia d’escola la nena hi podria anar amb el vel”, i que ho podria fer amb aquesta peça fins que el text legislatiu no sortís publicat al BOPA.

Tot i aquesta possibilitat, fonts properes a la família de la nena van indicar que ni ella ni el seu germà bessó, que tampoc va al col·legi des de l’inici de curs, no tenien previst presentar-se a l’escola dilluns tot i que dimecres passat aquesta era una possibilitat real. Les mateixes fonts van assenyalar que fer-ho no tindria sentit, ja que la família ja dona per perdut el curs de tots dos menors.

Decisió de la justícia

La sentència de la sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia certifica que la nena d’11 anys porta el vel per voluntat pròpia –segons va declarar– mentre que el germà bessó també fa classes telemàtiques com la germana perquè la família ha presentat una querella contra un veí per presumpta amenaça de mort al seu fill, i al·lega que el menor està atemorit i que no vol anar a l’escola.

En la sentència que es va conèixer dimarts passat, el Tribunal Superior desestima la tesi del Govern que l’exhibició de símbols religiosos afecta la igualtat per raó de sexe. “El reglament del centre no regula la qüestió discutida sobre la perspectiva de la raó de sexe”, s’afirma a la sentència. El tribunal remarca que la vulneració de drets hauria d’haver comportat “el cessament de la situació il·lícita”, sempre amb referència a l’escenari actual, en espera de l’aplicació de la modificació de la Llei qualificada d’Educació.

Tot i que el recurs del Govern és rebutjat, no se li imposen les costes causades, que es reparteixen a mitges. La nena té dret a una indemnització, però la família gairebé la descarta perquè la quantitat serà tan petita que costarà més l’assistència lletrada.

La modificació de la Llei d’Educació, des d’avui en vigor, obliga a confeccionar un reglament en el termini de sis mesos, i encara que no s’ha admès explícitament, sembla clar que aquestes mesures alternatives aniran encaminades per a casos on sigui impossible negociar un acord després d’esgotar tots els mecanismes legals i sancionadors del ministeri d’Afers Socials. La possibilitat d’ensenyament a distància hauria d’estar reglada i ser opció també per a casos com malalties i impossibilitat de desplaçaments.

El reglament ja s’està preparant per part de l’executiu, ja que els responsables educatius són conscients que en el futur es podria reproduir una polèmica similar a la de la nena d’onze anys que vol dur el vel islàmic, i per això la ministra, Ester Vilarrubla, es va referir dimecres a aquestes alternatives sense especificar, encara que probablement es tracti d’ensenyament no presencial que pugui ser homologat per Educació i no necessàriament per motius religiosos.

CLAUS

1 El Lycée veta l’entrada amb vel a l’escola

La nena d’11 anys va deixar d’anar a l’escola a l’inici del curs actual, quan el Lycée va prohibir que entrés al centre amb el vel islàmic.

2 Nou reglament i canvi a la llei d’educació

El ministeri va canviar el reglament de l’Escola andorrana per prohibir els símbols religiosos ostentosos i després va modificar la Llei d’Educació.

3 La justícia dona la raó a la nena del vel

La família de la nena va portar el reglament a la justícia i aquesta ha decidit tombar-lo.

tracking