Poder adquisitiu

El pacte entre el Govern i la CEA per les mesures econòmiques enutja l'USdA

El sindicat recrimina a l’executiu que no li consultés la proposta de vincular l’augment dels salaris baixos amb l’IPC

Obrers de la construcció a Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) celebra que el cap de Govern, Xavier Espot, proposés vincular l’augment dels sous inferiors als 24.000 euros l’any al creixement de l’IPC. Tot i això, Gabriel Ubach, secretari general de l’USdA, va criticar que no se’ls informés ni consultés sobre aquesta decisió. “El que d’entrada ens sorprèn és que el cap de Govern avali una qüestió sobre la qual no s’ha informat cap actor”, va comentar Ubach.

Sobre aquesta qüestió, l’USdA va criticar que una reclamació que la unió sindical demana des de fa deu anys s’hagi plantejat quan la Confederació Empresarial (CEA) ha acceptat que per augmentar la competitivitat del mercat laboral han d’apujar els sous. “Fins ara el Govern no ens havia escoltat per a res i ara que la proposta ve de la patronal l’accepta i si ve dels sindicats no ens fan ni cas”, es va lamentar Gabriel Ubach. També va assenyalar l’anomalia que no els ho hagin consultat abans de fer la proposta. “Habitualment sindicats i patronal pacten aquestes propostes i després s’eleva al Govern. Aquí s’han posat d’acord el Govern i la patronal i posteriorment han informat els sindicats, no ho trobem adequat”, va assegurar el president de la unió sindical.

Un bon primer pas

Des de la Unió Sindical celebren aquesta proposta. “El Govern actual i els seus predecessors han avalat les polítiques neoliberals i ens ha portat on som ara”, va assenyalar Gabriel Ubach. Consideren que mai abans la població havia tingut els problemes que hi ha ara en l’àmbit dels sous i accés a béns bàsics com l’habitatge. Per aquesta raó, Ubach afirma que “ens felicitem per la proposta i l’escoltarem perquè considerem que és un bon primer pas”. Tot i això, va afegir que “si la intenció és només apujar els sous dels més desafavorits no ho considerarem suficient, creiem que ha de ser una mesura general”.

Dimarts vinent se celebrarà la reunió del Consell Econòmic i Social en què Govern, patronal i sindicats discutiran els termes de la nova proposta. L’objectiu de la CEA és arribar a un pacte que obligui a aplicar les mesures aprovades a totes les empreses del país i com va comentar dijous el president de la CEA, Gerard Cadena, “aquesta situació comportarà un increment de preus i pensem que és quelcom prou important per debatre-ho al Consell Econòmic i Social, i un tema que volem tocar amb molt consens perquè en qualsevol moment es poden crear desequilibris”. Per aquesta raó donen especial importància al pacte.

Convenis col·lectius

Respecte a les intencions de la patronal de negociar convenis col·lectius, Gabriel Ubach considera que no hi ha la infraestructura necessària. “Ningú no vol ser representat dels treballadors i hi ha una inseguretat jurídica que perjudica les persones que defensen els treballadors”, va assegurar el secretari general de l’USdA. Per aquesta raó, considera que ara per ara serà complicat arribar a negociar convenis col·lectius.

CLAUS

1 adaptar els sous al cost actual de la vida

L’USdA reclama que els sous i el cost de la vida estiguin equilibrats i adaptats per evitar situacions de precarietat laboral i d’habitatge entre la ciutadania.

2 Un pacte d’estat amb tots els actors

La CEA reclama que la pujada dels sous formi part d’un gran pacte d’Estat sorgit d’un consens entre sindicats, patronals i el Govern.

3 Adreçar problemes com l’habitatge

Tant la Unió Sindical com la Confederació Empresarial esperen incloure les polítiques d’habitatge en el pacte nacional per afrontar la inflació.

LA UNIÓ HOTELERA ACCEPTARÀ LA PUJADA DE SOUS

La Unió Hotelera (UHA) assegura que el sector ha d’acabar assimilant la pujada dels sous més baixos vinculats al creixement de l’IPC. Jordi París, president de la UHA, va assenyalar que si hi ha una sèrie d’accions que poden afavorir les economies de nivell mitjà-baix i els permeti rebre més ajudes, accepten fer-ho. Tot i això, consideren que ha de venir acompanyat d’un paquet dedicat a tots els sectors. “No podem assumir-ho tot els empresaris i esperem que aquestes mesures s’incloguin en un gran pacte nacional”, va dir el president de la Unió Hotelera. Jordi París va explicar que la proposta d’apujar els sous més baixos ja se’ls va avançar fa uns mesos. Se’ls va informar quan es va anunciar que els sous dels temporers per a la temporada d’estiu, que solen ser dels segments salarials més baixos, tindrien la condició d’adaptar-se al creixement de l’IPC.

tracking