Un catedràtic espanyol assessora els grups sobre l'avortament

Federico de Montalvo assisteix a la segona reunió per la interrupció de l’embaràs

Una manifestació a favor de l'avortament a Andorra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El catedràtic espanyol de la Universitat Pontifícia Comillas, Federico de Montalvo, està assessorant el Govern i els grups parlamentaris –amb l’excepció de terceravia– sobre un possible encaix de l’avortament a la Constitució. L’expert, que també assessora l’executiu en altres qüestions relacionades amb la salult i la biomedicina, va assistir ahir a la segona reunió de la taula per debatre com evolucionar en els drets de les dones sense malmetre el sistema institucional que conformen el Govern, els tres grups de la majoria i el grup socialdemòcrata.

La trobada va servir perquè el catedràtic exposés el seu punt de vista i per debatre, entre tots els presents, sobre quins són els límits del marc constitucional amb referència a la interrupció voluntària de l’embaràs, segons diverses fonts consultades presents a la reunió. Tots els assistents van poder fer preguntes i exposar el seu punt de vista, per tal que l’expert conegués de primera mà la problemàtica de l’avortament al Principat i pogués assessorar en la matèria en l’àmbit jurídic. La reunió va “anar bé”, segons tots els participants, i va permetre avançar per trobar punts en comú per poder ampliar els drets de les dones al país, tot i que no es va posar cap “solució màgica” sobre la taula.

Totes les parts volen ser discretes en l’avançament de les converses, conscients de la complexitat de la despenalització de l’avortament al país i amb el temor que el fet de publicitar-ho als mitjans no permeti avançar en la qüestió. Malgrat això, les parts consideren que s’està treballant bé i s’han emplaçat a tenir una tercera reunió en un termini breu de temps per seguir debatent sobre les opcions que hi ha al Principat sense fer trontollar les institucions.

El compromís del cap de Govern, Xavier Espot, per crear la taula per parlar sobre un possible encaix de l’avortament al Principat va venir arran d’un intens debat en seu parlamentària arran de l’informe encarregat per l’executiu de Toni Martí sobre la interrupció voluntària de l’embaràs i el Coprincipat. Cal recordar que aquell informe, que es va encarregar a final de la legislatura passada, ja obria una petita escletxa a despenalitzar l’avortament durant les primeres setmanes d’embaràs sense infringir la Consti­tució.

Des d’un bon inici, el líder de l’executiu va supeditar les reunions a mantenir la “discreció” i a fer un debat serè, assossegat i fora del focus mediàtic. Una premissa a la qual els socialdemòcrates es van avenir. De moment, l’únic grup que s’ha desmarcat de la taula de treball sense tampoc oposar-s’hi frontalment és terceravia.

REUNIÓ

-Compromís

El Govern, els grups de la majoria i el PS s’han compromès a treballar per millorar els drets de les dones al Principat.

-Assessorament

El catedràtic espanyol Federico de Montalvo està assessorant els membres de la taula per tal de trobar un encaix de l’avortament dins del sistema institucional del país.

-Primer informe

L’informe encarregat la legislatura passada ja obria la porta a la interrupció durant les primeres setmanes d’embaràs sense contradir la Constitució.

-Nova reunió

El Govern i els grups parlamentaris es tornaran a reunir d’aquí a unes setmanes per seguir avançant sobre la qüestió.

tracking