el superior tomba el recurs del govern

Educació analitza fórmules que evitin un nou cas del vel

La nova llei que entrarà en vigor ho prohibeix però es vol estar preparat per a situacions excepcionals

L'escola andorrana d'Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut està preparant un nou reglament que estableixi alternatives per a aquells casos –que hauran de ser excepcions– d’alumnes que es neguin a acudir al centre escolar per evitar infringir la llei qualificada d’Educació, que prohibeix l’exhibició ostentosa de símbols religiosos.

Els responsables educatius són conscients que es pot reproduir la polèmica, encara viva, amb la nena d’onze anys que vol dur el vel islàmic, i per això la ministra, Ester Vilarrubla, es va referir ahir a aquestes alternatives sense especificar, encara que probablement es tracti d’ensenyament no presencial que pugui ser homologat per Educació i no necessàriament per motius religiosos.

Vilarrubla va fer aquestes manifestacions després de conèixer la sentència del Tribunal Superior, que torna a donar la raó a la família musulmana i tomba el recurs de l’executiu a la primera sentència de la Batllia. En resum, el Superior esgrimeix els mateixos arguments i Vilarrubla va admetre que dilluns vinent, amb l’inici del curs després de la petita aturada de Setmana Santa, la nena podria accedir a l’aula amb el hijab, ja que la justícia deixa clar que el reglament intern de l’Escola andorrana està sotmès als límits que marca la Constitució, i com sosté el tribunal, en aquest cas concret es vulnera la llibertat religiosa. El nou marc legal aprovat pel Consell General ha des de ser sancionat pels Coprínceps i publicat al BOPA. “Si avui fos un dia d’escola la nena hi podria anar amb el vel”, va admetre Vilarrubla.

El Superior certifica que la nena porta el vel per voluntat pròpia –segons va declarar– mentre que el germà bessó també fa classes telemàtiques perquè la família ha presentat una querella contra un veí per presumpta amenaça de mort al seu fill i al·lega que el menor està atemorit i que no vol anar a l’escola.

El Tribunal Superior desestima la tesi del Govern que l’exhibició de símbols religiosos afecta la igualtat per raó de sexe. “El reglament del centre no regula la qüestió discutida sobre la perspectiva de la raó de sexe”, s’afirma a la sentència. El tribunal remarca que la vulneració de drets hauria d’haver comportat “el cessament de la situació il·lícita”, sempre amb referència a l’escenari actual, en espera de l’aplicació de la modificació de la llei qualificada.

Tot i que el recurs del Govern és rebutjat, no se li imposen les costes causades, que es reparteixen a mitges. La nena té dret a una indemnització, però la família gairebé la descarta perquè la quantitat serà tan petita que costarà més l’assistència lletrada.

La ministra es va defensar sobre el contingut de la sentència. “Afirma que el reglament no té la validesa legal i no crec que la sentència analitzi si les coses s’han fet bé o no”, va declarar en la roda de premsa.

La futura llei obliga a confeccionar un reglament en el termini de sis mesos, i encara que no s’ha admès explícitament, sembla clar que aquestes mesures alternatives aniran encaminades per a casos on sigui impossible negociar un acord després d’esgotar tots els mecanismes legals i sancionadors del ministeri d’Afers Socials. La possibilitat d’ensenyament a distància hauria d’estar reglat i ser aquesta opció també per a casos com malalties i impossibilitat de desplaçaments.

CLAUS

1. L’Escola francesa veta el vel a l’aula

L’Escola francesa va impedir a la nena anar amb el vel. Els centres a Andorra depenen de la legislació veïna i és prou clara sobre la prohibició.

2. Educació es compromet a buscar solució

El ministeri d’Educació assumeix la responsabilitat de reconduir la polèmica i li assigna un centre de l’Escola andorrana però sense el vel.

3. El problema s’enquista i segueix viu

La nena i la família no cedeixen tot i l’amenaça de perdre la custòdia. La justícia els avala i el Govern opta per modificar la llei per la via d’urgència.

tracking