el debat sobre les adjudicacions

Costa pressiona al PS

El conseller es refereix a societats que pertanyen a Quim Miró i Jordi Font, encara que aquest treballa per a una empresa que no és de la seva propietat

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, no acaba de digerir les informacions i els comentaris polítics que es fan sobre les adjudicacions que reben les seves empreses. La polèmica, lluny d’apaivagar-se, puja de to després que el polític liberal va trucar dimecres passat al conseller socialdemòcrata Quim Miró per avisar-lo que està disposat a fer demandes d’informació sobre empreses vinculades als polítics de l’oposició.

Fonts del PS van confirmar ahir aquesta comunicació, que van preferir no etiquetar ni com a amenaça ni com a intimidació. Simplement es van referir a una actuació “poc afortunada” de Costa, que està convençut que hi ha una campanya promoguda pel PS contra la seva imatge i la de les seves empreses, Inlingua i Esport Organització Advent. Al president del grup liberal se li ha ennuegat especialment l’anunci d’un grup d’acadèmies d’idiomes –quatre– que tenen la intenció de portar a la justícia les adjudicacions i estan estudiant la forma legal com fer-ho, per la via penal, com a corrupció o com a tràfic d’influències. Costa hi veu darrere la mà del PS i d’aquí que hagi dirigit el seu atac contra els polítics d’aquesta formació.

El fet de comunicar-se amb Miró no és fortuït. És el conseller del PS amb les empreses més importants, com Tag System o una residència de la tercera edat, que gestiona conjuntament amb el nou ministre de Salut, Albert Font. Segons les fonts, Costa també es va referir a la possibilitat de demanar informació sobre l’empresa on treballa el conseller socialdemòcrata Jordi Font, la qual cosa ha provocat sorpresa, ja que aquesta no és de la seva propietat.

Des del PS neguen qualsevol actuació per promoure aquestes decisions. Únicament, recorden les mateixes fonts, es va anunciar que es tramitaria la mateixa pregunta que el Govern no va respondre a la consellera Carine Montaner, però es va desistir quan la coalició de la majoria també ho va fer i, per tant, aquest cop la informació estarà a l’abast de tothom.

El Diari no va poder contactar ahir amb Costa. Fonts liberals van incidir que hi ha tranquil·litat perquè no s’ha comès cap il·legalitat i hi afegeixen que la majoria des contractacions són concursos públics, amb concurrència i publicitat.

Des del PS, en canvi, s’espera a disposar de les xifres i les quanties dels imports. Les fonts van avançar ahir que és probable que moltes adjudicacions s’hagin fet “a dit” sense superar l’import que obliga a convocar un concurs públic, alhora que van alertar que fraccionar un import en quantitats més petites durant un any per a un mateix objecte i així fer la contractació de forma directa “és un delicte”. Alguns polítics demòcrates amb protagonisme en l’anterior legislatura recorden la posició crítica que va mantenir Costa pels vincles familiars de l’anterior cap de Govern, Toni Martí, amb l’empresa informàtica del seu germà, que va rebre una adjudicació. Costa va trobar “sorprenent” que la Fiscalia arxivés el cas i va advertir que “alguns temes no estaven clars”.

CLAUS

1. Querella per una referència als “caramels”

Costa es querella contra Montaner per unes declaracions en què la consellera es referia a les adjudicacions com a “caramels”. Les relacions ja eren tenses.

2. La majoria reclama les adjudicacions

La coalició de la majoria tramita la mateixa pregunta que el Govern s’havia negat a respondre a Montaner perquè ja ho havia fet per una altra via.

3. Les acadèmies es posicionen per primer cop

Un grup d’acadèmies d’idiomes es posicionen i estudien anar a la Batllia. Es queixen que ja no es presenten als concursos que fa l’executiu.

PESSIMISME PER LA DEMANDA AL COMÚ

El PS es mostra pessimista sobre la possibilitat de disposar d’informació sobre les adjudicacions del comú d’Andorra la Vella a Esport Organització Advent, especialitzada en la gestió d’activitats esportives. Els consellers comunals del partit han fet la demanda, però les fonts del PS van comentar ahir que de la mateixa manera que el Consell General té molt regulades les demandes d’informació, els comuns no tenen l’obligació legal de donar-hi resposta, tot i que consideren que seria positiu.

tracking