Aprovada la modificació de la llei d'educació per prohibir l'ostentació de símbols religiosos

El consell general ha aprovat per unanimitat la reforma "que garanteix la neutralitat necessària" que han de mantenir els centres, segons la ministra Vilarrubla

La ministra Vilarrubla al consell general aquesta tardaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Es manté l'idil·li al consell general entre la majoria i l'oposició. Avui s'ha aprovat, per unanimitat, la reforma de la llei d'educació que prohibeix l'ostentació de signes religiosos als centres educatius tant per part dels mestres com per part de l'alumnat. "L'educació és una de les eines més potents per assegurar la igualtat; correspon a l'Estat al rol de l'organitzador neutre de l'ordre públic i de la democràcia", ha assegurat la ministra d'Educació, EstherVilarrubla, per justificar la modificació del text.

La ministra ha començat fent un agraïment a tots els grups parlamentaris per les seves propostes i pel consens que s'ha creat al voltant d'aquesta iniciativa legislativa. De fet, fins i tot CarlesEnseñat, president del grup parlamentari Demòcrata, harealçat, en nom de la majoria, la proposta del PS que proposa com a substitució a la religió una assignatura d'ètica. "Els pilars de la nostra societat han de ser construït de la manera mésàmpliapossible", ha asseveratEnseñat.

En aquest sentit, la vicepresidenta del grup socialdemòcrata, JudithSalazar, ha reconegut que "volíem que l'escola pública esdevingués un espai de neutralitat religiosa", però ha celebrat "l'exercici que hem fet entre tots plegats per buscar una solució de consens". A més,Salazars'ha enorgullit que "al nostre país l'educació no és una arma política".

La ministra ha recordat que la llei elevarà a falta greu o molt greu l'ostentació de símbols religiosos en hores lectives o activitats complementàries dels centres, però "només s'incoarà un expedient si després d'haver rebut l'avís per part del centre la persona manté la seva actitud". "La societat andorrana sempre ha volgut garantir la millor educació possible per crear un país de ciutadans lliures",hasentenciatVilarrubla.

Per la seva banda, des de Tercera Via, Josep Pintat ha celebrat que s'aconseguís "l'objectiu d'aquest text que és vetllar que la formació de les noves generacions s'emmarqui en un context plural en el qual la diversitat sigui un fonament enriquidor".

Temporers, drets dels animals i Procediment Contenciós Administratiu.

D'altra banda, la sessió ordinària d'avui, també ha ratificat el Conveni europeu per a la protecció dels animals de companyia, la cessió d'un terreny al Comú de Sant Julià de Lòria per facilitar l'accés a la nova deixalleria, així com el procediment contenciós administratiu i la reforma de la llei d'immigració.

Ha estat precisament aquest últim punt de l'ordre del dia el que ha obert més debat al consell,perquèdes del grup socialdemòcrata s'ha considerat que "la mesura proposada pel Govern implica una precarització del mercat de treball i impedeix a les empreses fidelitzar elstreballadors". Des de la bancada del Govern, el ministreRosellha reiterat que la mesura aprovada, que crearà un la figura del temporer d'estiu, "és una prova pilot que servirà per recollir les dades necessàries per saber com actuar; no modifiquem el sentit de la llei d'immigració comsuggerienles seves esmenes". Precisament, sobre les esmenes del PS (que proposaven que els actuals temporers poguessin acollir-se, excepcionalment, a la quota general), Eva López, del grup liberal, ha recriminat que "no han considerat les conseqüències del que proposen; la mesura ha de ser puntual i excepcional i en cap cas el projecte de llei ha de servir per canviar la política d'immigració"

Per la seva banda, Tercera Via ha reclamat a l'executiu que freni les "polítiques agressives que s'acaben traduint amb una baixada de la qualitat del servei i amb la contractació de personal poc qualificat i amb el tancament de les petites empreses que són les ambaixadores d'Andorra".

En relació amb elnou procediment contenciós administratiu, també aprovat per unanimitat, EstherMolné, de la bancada demòcrata ha assegurat que l'aprovació del nou text "dota una llei moderna i adaptada a les modificacions dels últims30 anys". Aquest nou procediment crea un recurs de reposició d'algunes resolucions del procés, un procediment específic de revisió desentènciesfermes; millora el règim d'execució desentències, així com que tots els recursos s'atribueixen a un tribunal unipersonal, i no a un col·legiat com fins ara.

tracking