Els grups parlamentaris volen posar límits als embargaments del saig

Els grups volen que es tinguin en compte determinats condicionants de les famílies

Els tres saigs el dia que van assumir les funcions.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els grups parlamentaris volen aprofitar la modificació de la Llei del saig per implantar un sistema d’embargament més just i equitatiu i que no posi en risc l’estabilitat de les famílies més vulnerables. En realitat la proposta sorgeix de l’única esmena que ha presentat el grup socialdemòcrata, però a priori ha estat acollida amb bona sintonia per la resta de consellers generals.

La nova fórmula donaria resposta a un dels retrets que va fer el raonador del ciutadà, Marc Vila, quan va afirmar que ha constatat una manca de proporcionalitat en els percentatges embargats als deutors. Vila va assenyalar que “moltes vegades les persones entenen que són massa elevats conforme amb les seves despeses”, considerant el problema de fons és que la llei dona al saig una excessiva capacitat de decidir. És una recriminació reiterada. El 2017, el raonador Josep Rodríguez demanava als saigs que tinguessin en compte la situació econòmica dels deutors.

L’article 8 de la Llei d’embargament diu que els salaris, les pensions o les retribucions anàlogues, incloses les rendes periòdiques, s’embarguen de conformitat amb l’escala següent: la part que no superi l’import del salari mínim interprofessional és inembargable, de la part compresa entre l’import del salari mínim interprofessional i el doble d’aquest import se n’embarga el 50%, i allò que excedeixi el doble de l’import del salari mínim interprofessional es pot embargar íntegrament.

Ester Molné, consellera del grup demòcrata, va indicar que aquesta escala no és equitativa perquè no és el mateix estar una mica per sobre del salari mínim que a prop de la segona graella i que, per tant, és probable que s’intenti buscar una fórmula més justa. Es tindran en compte determinats condicionats personals, com si la persona pateix una malaltia, té fills estudiant a l’estranger o despeses que s’han de tenir en compte a l’hora d’executar l’embargament.

Els demòcrates incidiran també en una de les seves esmenes que pretén simplificar la tramitació en les subhastes de pisos. La consellera va apuntar que actualment hi ha massa traves, i l’objectiu és que quan s’adquireix un habitatge en subhasta pública tots els embargaments que hi ha sobre la propietat quedin extingits automàticament.

Molné va destacar que es creen dues infraccions penals per manca de col·laboració amb el saig, i va explicar que una disposició obligava el Departament de Tributs a cooperar amb el saig facilitant la informació necessària per fer les execucions.

NOTIFICACIONS PER CORREU ELECTRÒNIC

Un dels puts nous és que es modifica la notificació del saig per tenir la certesa que la persona afectada rep l’avís. S’amplia les vies de notificacions, i a banda de la tradicional per correu certificat també s’enviarà al correu electrònic. Si l’avís és infructuós, finalment serà publicat al BOPA. Es tracta d’ajustar la llei del 2014 a l’actualitat. Es crea la figura del nunci del saig, similar al de la batllia, ja que es té en compte l’acumulació de feina que tenen aquestes figures que es van crear per executar les sentències i ajudar a descongestionar la justícia.

tracking