Majoria i oposició consideren que hi ha deures en igualtat

Els grups parlamentaris qualifiquen de “fita històrica” l’aprovació de la llei

Representants de les associacions feministes d'Andorra.M. R. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sessió emotiva la d’ahir al Consell General, en la qual es va aprovar la llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i la no-discriminació entre dones i homes. El text va tirar endavant per unanimitat dels consellers presents i amb un consens general entre els partits, inclosos els de la minoria, perquè aquesta és una llei “que suposa una passa endavant”, com va assegurar el cap de Govern, Xavier Espot, però “el camí entre la igualtat de les dones i homes no s’acaba aquí”, tal com va recordar Cristina Rico, vicepresidenta de l’Associació de Dones d’Andorra, present al Consell conjuntament amb altres representants de les associacions feministes. El text, entre altres qüestions, inclou la coeducació en tot el sistema educatiu, que les entitats que rebin subvencions públiques o que estiguin obligades a auditar els comptes hagin de tenir un òrgan directiu en el qual cap sexe suposi més del 60% dels membres, o la modificació del Codi Penal per castigar la falta de consentiment en cas de delicte sexual.

CONSENS GENERAL

En la seva intervenció, el cap de Govern va refermar que “assolir la igualtat no és una quimera” i que aquesta llei “té una transversalitat, perquè s’aplicarà en tots els àmbits de la societat”. “Hem de formar ciutadanes i ciutadans lliures responsables autònoms i solidaris, capacitats de no perpetuar més els estereotips sexistes”, va assegurar Espot, que creu que “s’obre un nou escenari per trencar la barrera invisible que encara impedeix la plena igualtat”.

La consellera general de Demòcrates Berna Coma va apuntar que “la llei no ha pogut recollir tots els aspectes, però representa una millora notable; avui som davant una fita històrica que respon a tots els avenços que s’han anat fent a Andorra des del 1970”. Per part de Liberals, Sílvia Ferrer va destacar que el text aprovat “procura que es vagi més enllà del simple reconeixement del dret a la igualtat, que sigui efectiu i que acabi amb la desigualtat estructural que patim les dones”, mentre que un molt emocionat Raül Ferré, conseller general de Ciutadans Compromesos, va recordar la importància de les passes endavant que s’han anat fent al país. “Avui recordo com de contenta estava la meva mare quan va poder votar per primer cop; nosaltres continuarem recolzant totes les mesures que vagin en la direcció de la igualtat”, va afirmar Ferré. Pel que fa als grups de la minoria, Judith Salazar, vicepresidenta del grup socialdemòcrata, va reconèixer que “nosaltres volíem una llei que obligués més que no pas que afavorís; arribats a aquest punt és millor implementar fer una llei amb una forma més executiva que la que aprovem”. Salazar va lamentar la “politització” de l’Institut de la Dona però va celebrar la posada en marxa “del mecanisme, a proposta del PS i que el cap de Govern ha recollit el guant, per seure en una taula i poder parlar sobre l’avortament”.

Des de terceravia, el president del grup parlamentari, Josep Pintat, va assenyalar que el text que ja es va presentar des del Govern “tenia el suficient per començar a caminar i veure ja avui els efectes de la seva aplicació”, i va demanar atenció perquè “aquest text modifica molts altres textos”.

LES NOVETATS

-Codi penal

La llei inclou la modificació del Codi Penal per castigar la falta de consentiment en cas de delictes sexuals com la violació.

-Òrgans directius

Aquelles empreses públiques, o que rebin subvencions, no podran tenir més d’un 60% dels membres dels òrgans directius d’un dels dos sexes.

-Coeducació

El text també obliga a aplicar la coeducació de nens i nenes a tot el sistema educatiu del país.

DISCUSSIÓ ENTRE LA SÍNDICA I MONTANER

Un dels moments tensos de la sessió va ser la discussió entre la síndica general, Roser Suñé, i la consellera no adscrita, Carine Montaner, quan aquesta va aprofitar el seu torn del debat de la llei d’igualtat per carregar contra el cap de Govern, amb relació a la demanda d’informació sobre les adjudicacions a Ferran Costa. Suñé va demanar que no “la prejutgés”, mentre que Montaner va assegurar que “no hi ha democràcia aquesta legislatura”.

EL PS ES QUEDA SOL DEMANANT DIÀLEG SOBRE LES RESIDÈNCIES

L’altre punt calent de la sessió va ser la moció presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata amb relació al decret que apuja les tarifes dels centres sociosanitaris de la gent gran. El debat, marcat per l’aspecte tècnic i els límits a partir dels quals els familiars directes dels usuaris hauran de fer-se càrrec de la pujada sense rebre ajuts de l’Estat, va acabar amb el president del grup socialdemòcrata, Pere López, oferint als grups de la majoria “retirar el punt que planteja la derogació del decret” per votar només el punt que plantejava la creació d’una taula de diàleg sobre la matèria. Si bé la síndica va informar López que aquesta opció no era possible, el mateix Carles Enseñat, president del grup parlamentari demòcrata, va reiterar que tampoc aprovarien una decisió com la que es va plantejar a últim moment. La moció va ser tombada per 16 vots en contra, sis a favor i les dues abstencions de terceravia.

tracking