equipaments esportius

Saetde entra al centre d'alt rendiment

La participació de la societat que lidera Viladomat en el projecte ha permès desbloquejar les obres, que començaran a la primavera

L'antiga seu de Sud Radio i els terrenys adjacents acolliran el Centre residencial en alçada medicoesportiu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els problemes que han impedit fins ara la construcció del centre d’alt rendiment a les antigues instal·lacions de Sud Radio han desaparegut. Tots. Les obres començaran aquesta primavera, cinc anys després del que estava previst quan es va adjudicar la concessió el juliol del 2016, a l’empresa CES 2508 SLU, 100% de Bomosa. Fins ara. L’entrada de Saetde a l’accionariat ha estat la clau de volta que ha permès que el Centre residencial en alçada medicoesportiu d’Andorra (Cramea) arribi a ser una realitat en dos anys, segon fonts properes al projecte. La societat que lidera Joan Viladomat ha arribat a un acord amb Turi Mora (Bomosa) que permet compatibilitzar i salvaguardar els interessos de les dues concessions. La negociació l’han dut a terme personalment Viladomat i Mora, i el pacte va més enllà de la cessió “del dret a pas” per part de Saetde, que també farà una aportació dinerària a la iniciativa. D’aquesta manera es garanteix que el projecte Cramea no es tornarà a veure immers en un seguit de recursos judicials que l’han perseguit des del 2016. La voluntat de Bomosa, a través de la seva empresa adjudicatària, és que no siguin els únics nous inversors que entrin en la iniciativa. El volum de participacions que compraria Saetde no ha transcendit, ni tampoc quin tant per cent està disposada a posar a la venda l’empresa que té la concessió, però sí que, passi el que passi, seguirà liderant el projecte.

22 milions de pressupost

El pressupost inicial de la construcció del centre d’alt rendiment oscil·lava a l’inici al voltant dels dotze milions d’euros. En poc més de cinc any s’ha pràcticament doblat, fins situar-se en els 22 milions. Hi ha sobretot dos factors que expliquen la desviació a l’alça d’aquesta magnitud. El més determinant és el fort encariment del material de construcció tant per l’escassetat d’aquests en un context internacional advers com per l’increment dels preus, que no té aturador. El segon element és que es tracta d’un projecte ambiciós amb unes instal·lacions de primer nivell. La superfície total construïda rondarà els 9.000 metres quadrats amb vuitanta habitacions i tots els serveis necessaris per poder dur a terme les concentracions d’esportistes professionals o semiprofessionals amb les màximes garanties. Cal recordar que en el plec de bases s’especificava com un dels requisits indispensables que s’havia de respectar la fisonomia, estructura, aspecte i els elements arquitectònics de l’edifici de Sud Radio. Un immoble propietat del Govern i inventariat per patrimoni de l’Estat. L’últim escull que s’ha hagut de superar per poder començar els treballs és la descontaminació per la presència d’amiant a l’edifici.

El punt d’equilibri

El vial d’accés al Centre residencial en alçada ha estat el culpable dels recursos judicials que Saetde ha interposat contra la concessió en considerar que partia en dos les pistes adjacents a la instal·lació. Recursos que van aturar el projecte fins al juny del 2020, quan el Tribunal Constitucional va donar llum verd a les obres. Ara les empreses han trobat el punt d’equilibri necessari per no danyar els interessos de les parts a través d’un acord imprescindible perquè si la via dels tribunals està tancada, encara hi havia la possibilitat de presentar un recurs davant el comú d’Encamp sota el pretext que el Cramea envaïa l’àrea de la concessió de Saetde. Minimitzar l’afectació de les pistes en discussió, redefinir per on havien de passar i garantir que les instal·lacions necessàries per al funcionament del complex (aigües, geotèrmia, depuradores...) no afectaven la pràctica de l’esquí són les claus del pacte.

L’accés rodat al centre el finançarà el comú d’Encamp, per la qual cosa ja va aprovar en l’últim consell de l’any passat destinar una partida d’1.200.000 euros a repartir en dos exercicis (la temporada d’hivern obliga a aturar els treballs) per fer front a la inversió. La corporació considera que el projecte és de molt interès per a la parròquia. La posiciona com un referent entre els centres d’alt rendiment esportiu i és una alternativa que complementa l’oferta de la parròquia i crea valor.

ESTADES A 2.500 METRES D'ALTITUD

El principal avantatge competitiu d’una instal·lació com el Cramea és que es troba a la cota 2.500, així que els esportistes adaptaran l’organisme en alçada durant el temps que hi passin, amb els beneficis que això comporta. La durada de les estades serà variable en funció dels objectius quant a la preparació física, l’entrenament i la recuperació postesforç. El centre oferirà tractaments de medicina esportiva adaptats a les necessitats dels atletes o equips que realitzin les estades. En paral·lel, aquesta pràctica ha de convertir el complex d’alt rendiment en un referent en l’àmbit de la recerca científica.

+

40 anys

La concessió per a la construcció i explotació del centre és per 40 anys. Al concurs només es va presentar una única oferta: la societat CES 2508 SLU, propietat de Bomosa.

Atractiu turístic

El projecte està declarat d’interès nacional i Govern considera que es convertirà en un referent medicoesportiu i de recerca de primer nivell, a banda de complementar l’oferta turística.

tracking