interrogants oberts

Investigada com a homicidi la mort d'un andorrà a Tunja

L’informe forense indica un suïcidi per un tret al cap però el fiscal ha informat l’Interpol que té oberta l’enquesta per aclarir els fets

L'exterior de l'Hotel Arco Iris, al barri de Santa Ana.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia de la jurisdicció de Tunja (Colòmbia) té oberta una investigació pel presumpte homicidi d’un ciutadà andorrà el juliol del 2019, que va ser trobat mort al motel Arco Iris de la seva propietat. L’informe de la forense apuntava a un suïcidi –amb cartes escrites– però segons la informació facilitada per la Seccional d’Investigació Criminal Metun de la Policia Nacional colombiana, la hipòtesi de l’homicidi es consolida. La Fiscalia Novena Seccional afirma que “la investigació es troba activa” i aporta documentació relacionada amb la necròpsia o el certificat de defunció, que havia estat reclamat per la família del difunt, que encara tenien una petita esperança d’un error, ja que l’edat facilitada per un mitjà colombià no coincidia i el segon cognom tenia escrita una s de manera incorrecta.

Es tracta del germà d’un expolicia que va ser expulsat del cos per revelació de secrets. Ambdós van afrontar un judici a Andorra juntament amb dos empleats de banca, acusats de col·laborar amb una xarxa de traficants de droga a gran escala. Van ser absolts per un defecte de forma relacionat amb les escoltes telefòniques. Després d’aquesta experiència, l’home va viure un temps a Catalunya fins que es va traslladar a Colòmbia, d’on és la que va ser la segona esposa.

El cos, segons es detalla en l’informe forense, va ser entregat al seu cunyat. Malgrat el tràgic desenllaç, la família no va ser informada de la mort –ni per part del cunyat ni de la vídua– i no va ser fins que una notícia publicada el setembre passat a Caracol.com els va fer témer el pitjor, ja que es donava el nom de la persona i s’informava de la mort per un tret al cap.

La família del finat –que viu a Andorra– va contactar amb Interpol, que va reclamar als seus homòlegs colombians confirmar la identitat de la víctima, les circumstàncies de la mort i el certificat de defunció. També que, si es tractava d’una altra persona, es facilités informació de la seva localització per traslladar-la als familiars. La documentació de les autoritats policials de Colòmbia està acompanyada de l’opinió pericial, que precisa que la persona va ser identificada de forma fefaent, i que va morir per un “xoc neurogènic secundari i hemorràgia cerebral per ferida de projectil d’arma de foc”. La família no entén per què no va ser informada per la dona o el cunyat. Ella va estar a Andorra per recollir algunes propietats del difunt i actualment viu a Barcelona. L’home andorrà està enterrat al cementiri de Tunja.

PREOCUPANT I SEGURA ALHORA

Durant temps la ciutat de Tunja va ser denominada com una de les ciutats més segures de Colòmbia, però aquesta perspectiva ha canviat amb el pas dels anys ja que s'han incrementat els actes vandàlics i fets delictius que preocupen els ciutadans. Bocayá Radio informava precisament el 2019 que no és comú caminar per la capital boiacenca amb la por de ser víctima de robatori o alguna situació de perill. El final del 2019 i l'inici del 2020 van portar situacions que deixen notablement preocupada la comunitat tunjana ja que es presenten homicidis, robatoris a mà armada a plena llum del dia, intolerància i augment notable de la mendicitat. Si bé Tunja no és un paradís sense delinqüència, en èpoques anteriors no era habitual saber sobre situacions com les esmentades anteriorment. Si bé la Policia Nacional sempre està atenta a qualsevol situació, la comunitat sol·licita més presència d'efectius a la ciutat al costat d'una activitat constant ja que asseguren les rondes esporàdiques, permeten que els delinqüents s'amaguin i apareguin a l’adonar-se de l'absència policial. Tunja, molt propera a Bogotà, no presenta de lluny els índexs de criminalitat d’altres ciutats del país. Al contrari, està considerada com una zona segura, i actualment segons xifres de la policia els nivells de delinqüència estan tenint una disminució notable.

tracking