Inventari de l'allotjament per als refugiats

El Govern és partidari d’aprofitar els oferiments de les habitacions de particulars per les dificultats de trobar pisos buits

Refugiats amb el comboi de la Creu Roja.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern està estudiant com solucionarà l’allotjament d’aquells refugiats ucraïnesos que no tenen familiars o amics que els acullin a casa. De moment s’està aconseguint el suport de particulars o hotels que estan cedint els seus apartaments o habitacions per fer front a aquesta primera onada, però a partir de l’estiu caldrà recol·locar aquestes persones en altres llocs més estables. Segons dades de l’executiu, un 30% dels refugiats tindran aquesta necessitat. L’opció més plausible és aprofitar tots els oferiments que hi ha, tant d’habitacions en domicilis particulars com en establiments hotelers, ja que com va admetre ahir la ministra d’Afers Socials, no és fàcil trobar pisos buits.

Judith Pallarès va comentar que se supervisaran els dormitoris per tenir la certesa que s’adapten a les necessitats de cada persona o família.

Aquest i altres temes van ser abordats ahir en una nova reunió entre els ministeris d’Exteriors, Afers Socials, Educació, el cònsol honorari d’Ucraïna i la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos a Andorra. Alguns hotels, per exemple, ja han avançat que necessiten disposar de les habitacions que tenen ocupades per a aquesta Setmana Santa, i a l’estiu els negocis turístics necessiten tenir operatives totes les habitacions. L’executiu està estudiant l’alternativa, però de moment no hi ha cap decisió presa. Dijous la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, va xifrar en 223 les persones refugiades, però cada dia n’arriben de noves. De moment encara no s’ha fixat una quota màxima tenint en compte els recursos d’Andorra, encara que el cònsol honorari, Antoni Zorzano, va avisar ahir que es fa necessari establir-la perquè la capacitat d’Andorra no és il·limitada.

Zorzano, en canvi, no és partidari d’abusar dels domicilis particulars, perquè considera que és una situació que es pot mantenir dies o setmanes, però no gaire temps: “Les persones, unes i altres, necessiten tenir intimitat i les seves vides no poden estar condicionades per un període gaire llarg, per això jo estic acudint bàsicament a apartaments turístics.”

En la reunió d’ahir també es va parlar de la problemàtica molt particular de tres joves de 17 anys que haurien d’afrontar els darrers exàmens de curs i la prova d’accés a la universitat. La dificultat és l’idioma, per la qual cosa es mantindran converses amb el ministeri d’Educació d’Ucraïna per verificar si el sistema d’ensenyament a distància encara funciona i si aquesta pot ser una opció vàlida per a aquests tres estudiants.

Totes les parts implicades que estan treballant en la integració dels ciutadans ucraïnesos són conscients que un lloc de treball a curt termini serà imprescindible per a molts. Per això es preveu l’opció que quan algú tingui un contracte d’una empresa es pugui adquirir també el permís de treball de forma automàtica. Pallarés va precisar que Afers Socials està catalogant els diferents perfils i es confrontaran amb les demandes de treballadors per trobar coincidències. La ministra va comentar que una persona refugiada ja ha aconseguit feina i que, molt probablement, moltes aniran ocupant llocs de treball també gràcies a les recomanacions d’amics i familiars. Altres casos, com el de mares amb nens petits, s’han d’estudiar de manera individual per poder trobar els mecanismes per ajudar-les”, va dir la ministra.

MOLTES PETICIONS PER ACOLLIR INFANTS

La ministra d’Afers Socials va comentar que s’han rebut moltes peticions per acollir infants, però sortosament a Andorra no n’hi ha cap i tots estan amb la mare o algun familiar. Pallarés va considerar molt improbable que un menor pugui desplaçar-se tants milers de quilòmetres fins arribar en solitari a Andorra. D’altra banda, des del col·lectiu d’ucraïnesos es va voler ahir destacar l’acollida que està tenint la canalla als centres escolars. És el cas d’una nena de set anys que pateix diabetis i que accedirà a l’escola andorrana de Sant Julià, on se li han ofert totes les facilitats. L’objectiu inicial és que els infants aprenguin l’idioma durant la resta del curs i el proper, si segueixen a Andorra, comencin de nou.

Inventari de l'allotjament per als refugiats

tracking