Govern evita que les adjudicacions a Costa des del 2015 es facin públiques

El Govern sosté que la informació és la mateixa que va lliurar a Montaner al febrer

El president del grup liberal, Ferran Costa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Indignació. Aquesta és la paraula per descriure el sentiment de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, després de ser informada que el Govern li “nega” les dades per escrit i públiques dels contractes i adjudicacions de l’administració general i les societats públiques a Inlingua des del 2015, l’empresa del president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa.

La consellera no podia amagar la seva sorpresa, com altres consellers generals, que van afirmar que “mai s’havia vist una cosa com aquesta, denegar informació pública a una representant del poble”.

La justificació, segons la carta firmada per Xavier Espot, és que “atesa la coincidència de les dades sol·licitades a la demanda d’informació registrada amb el número 23 i que ja va estar resposta el passat 22 de febrer, us comuniquem que no disposem de cap altra informació que la que ja ha estat lliurada”.

Montaner va rebre aquestes dades en resposta a una demanda d’informació que només ella coneix. Després va fer una pregunta a l’executiu i aquest li va respondre que no li tornava a facilitar unes dades que ja té. La consellera es va excusar amb l’argument que havia fet la pregunta “per tal de protegir-me” davant una filtració, ja que la contesta seria de domini públic.

Òbviament, la resposta no va satisfer la futura candidata d’Andorra Endavant, que va fer arribar la seva queixa a la síndica general, Roser Suñé. Però és que a banda de la qüestió política hi ha la jurídica. Costa i Montaner no només estan enfrontats en l’àmbit polític, sinó que també en els tribunals, i un dels punts calents són precisament les adjudicacions, que la consellera general va qualificar com a “caramelets” en una entrevista.

Montaner es va queixar ahir de falta de transparència cap als ciutadans i va expressar sospites que els liberals havien fet pressió per impedir-ne la publicació.

L’exconsellera liberal i de terceravia va dedicar paraules a Xavier Espot: “Des de quan un cap de Govern tria contestar o no a una pregunta parlamentària? Això és democràcia? Quin respecte hi ha pels representants del poble? Cap en aquesta legislatura. Contestar a una pregunta parlamentària és el deure de l’executiu encara que la pregunta no agradi. On és la transparència, paraula tan repetida per la majoria i defensada pel cap de Govern? Lamentable i vergonyós com tantes altres coses.”

Presentació d'una empara a la sindicatura

Montanerha presentat aquest matí una empara a lasíndicageneralper obtenir la informació sobre Costa. En el document la consellera general no adscritaformulaque els representants del poble andorrà han de "controlar l'acció de Govern i impulsar la transparència de cara a la ciutadania". Raó per la qual sol·licita la "publicació immediata" de la resposta pública en el butlletí del Consell General, en referència a la publicació de les adjudicacions públiques de l'empresaInlinguade Ferran Costa.

DUES FÓRMULES AMB CLARES DIFERÈNCIES

La diferència entre la demanda d’informació i la pregunta al Govern és que en el primer cas la consellera disposa de la informació a títol personal i no pot fer-la pública. En el segon cas la resposta de l’executiu és publicada al Butlletí del Consell General i està a l’abast de tots els ciutadans. La consellera va explicar ahir que la pregunta va estar motivada per “transparència”, i va acusar el Govern de desconèixer que el Consell General ”és la veu del poble. No contesten per l’afer BPA als consellers de l’oposició, als crèdits tous i ara a una pregunta sobre el liberal Costa”.

tracking