decisió de la sala administrativa

Tombada la concessió del refugi de Sorteny a Saetde

La Batllia accepta el recurs d’un participant al concurs per gestionar l’edifici i ordena al comú d’Ordino emetre una nova resolució

La gestió del refugi guardat de Sorteny es va adjudicar a Saetde.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa de la Batllia ha tombat la concessió per a 10 anys a Saetde per part del comú d’Ordino del refugi guardat de la Borda de Sorteny. Ho fa després de resoldre la demanda jurisdiccional interposada per un dels participants contra l’acord d’adjudicació del concurs nacional, amb caràcter d’urgència, per a la concessió de la gestió del servei públic del refugi guardat per un cànon de 12.000 euros anuals més un percentatge del 2% sobre la xifra d’ingressos a Saetde, acordada pel consell de comú d’Ordino reunit en sessió l’11 de novembre del 2019. També va presentar la demanda jurisdiccional contra la resolució dictada per la Junta de Govern del mateix comú del 9 de març del 2020 que va desestimar el recurs presentat per aquesta mateixa persona contra la primera decisió de la corporació.

Després d’estudiar la demanda, la sala administrativa de la Batllia ha decidit estimar parcialment la mateixa i declarar que l’acord d’adjudicació del concurs nacional per a la concessió de la gestió del servei públic del refugi guardat de Sorteny acordada pel consell de comú d’Ordino i la resolució dictada per la junta de govern del mateix comú que desestima el recurs formulat contra la primera, “no són parcialment ajustats a Dret i als fins que legitimen l’activitat administrativa”. La Batllia decideix anul·lar-los, “tot manant la retroacció del procediment a fi que el comú d’Ordino emeti una resolució motivada”, de conformitat amb la reclamació del demandant.

El concursant, un particular, argumentava la demanda en el fet que el plec de bases era enganyós perquè no permetia conèixer a priori quins dels aspectes valorats pel comú esdevenien més importants que altres, ja que els criteris d’adjudicació A (capacitació i experiència) i B (memòria i pla de negoci) establerts al plec es limitaven a atorgar una puntuació màxima, sense, no obstant, fixar després com es distribuirien els punts entre els diferents ítems a valorar.

També argumentava que el comú s’havia basat en una subpuntuació que no figura al plec i que considerava aleatòria i parcial, trencant el principi d’igualtat entre tots els concursants i d’igualtat d’oportunitat. Que aquest criteri només podia ser entès conforme tots els ítems s’havien de valorar per igual, i en cas contrari aquest ho havia de preveure expressament, ja que altrament no podria justificar la distribució dels punts en favor d’un o altre concursant.

També considerava que les titulacions aportades per Saetde no podien ser valorades ja que no s’ajustaven a les exigides pel plec i que la persona que la societat proposava com a guarda major no tenia experiència prèvia en la gestió de refugis ni tampoc capacitat especifíca. Denunciava que s’intentava pal·liar aquesta mancança amb l’oferta d’un guarda menor, que era el guarda major del refugi guardat de l’Illa, amb dedicació permanent. D’aquesta manera, seguia l’argument, difícilment podia ser guarda menor, per incompatibilitat, de manera que s’havia d’excloure la seva oferta i que amb la seva exclusió no hi havia ningú que disposés del curs de guarda de refugis, ni tampoc d’observador meteorològic, per la qual cosa no era possible complir amb l’objecte de concurs.

RESOLUCIÓ DE LA BATLLIA

La sala administrativa de la Batllia accepta parcialment la demanda en considerar que malgrat que els criteris d’adjudicació eren definits de manera àmplia, el plec de bases “no conté, com correspondria, una mínima explicació i motivació dels punts atorgats pels criteris d’adjudicació A i B”. La sala afegeix que “ja que les posteriors explicacions donades per l’administració en seu judicial no poden suplir aquesta mancança, correspon estimar aquest motiu d’impugnació, i amb aquest parcialment la present demanda, i acordar la retroacció del procediment a fi que es dicti una nova resolució degudament motivada”.

FETS

-Resolució

El consell de comú d’Ordino va decidir l’11 de novembre del 2019 que Saetde havia guanyat el concurs públic per gestionar el refugi guardat de Sorteny.

-Demanda

Un concursant va presentar una demanda contra la decisió del consell de comú i contra la junta de govern per no admetre una demanda administrativa contra la primera resolució.

-Sentència

La Batllia ha decidit que el comú ha de tornar a motivar la resolució del concurs per gestionar el refugi.

tracking