CRISI EN EL SECTOR ELÈCTRIC A EUROPA

Govern preveu augmentar un 20% el preu de la llum

El preu del megawatt hora passarà dels actuals 125 euros a 150 quan s’apliqui l’increment de la tarifa

Els focus que il·luminen l'Estadi Nacional.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu encara no ha tancat de manera definitiva com afectarà als ciutadans l’increment de la tarifa de l’electricitat a la butxaca dels consumidors, però fonts properes a l’executiu van situar aquesta pujada prop del 20%, forçada per la conjuntura internacional que faria caure FEDA en importants pèrdues si els preus segueixen congelats.

En realitat, el que obliga a aquesta revisió a l’alça és un 40% de l’electricitat que es compra a l’exterior, i que depèn de forma molt directa de la situació del mercat. De la resta, un 20% correspon a producció pròpia i el 40% restant és electricitat pactada a un preu fix per un període de deu anys.

Actualment el megawatt hora es paga a 125 euros, xifra que s’alçarà als 150 euros quan s’apliqui el 20%, a partir de l’1 d’abril, data que va anunciar fa uns dies el mateix Govern. Actualment al mercat el preu del megawatt hora està per sobre dels 200 euros, però les fonts van explicar que la previsió és que més endavant es produeixi una baixada d’aquests preus.

Els governs d’Espanya i Portugal tenen previst presentar una proposta conjunta a la resta de socis europeus per limitar el preu del megawatt hora al mercat majorista a 180 euros.

Els clients de la resta de companyies que compren l’electricitat a FEDA (Mútua Elèctrica, Nord Andorrà o Sercensa) pagaran el mateix, és a di,r que no hi haurà diferencies de preus en funció de la subministradora.

Tenint en compte el preu del megawatt hora, FEDA tindrà uns resultats en vermell a final d’aquest any. S’ha de tenir en compte que s’han patit dos anys de pandèmia amb les tarifes congelades i que l’actual conflicte a Ucraïna ha fet embogir els preus de les energies. És per això que aquest escenari tan negatiu fa impossible mantenir les tarifes actuals, que continuaran sent més baixes respecte a les dels països europeus.

La compra d’energia de FEDA als mercats espanyol i francès va tenir un sobrecost d’entre vuit i nou milions d’euros en la segona meitat de l’any passat pel fort increment de preus que es va produir al setembre.

L’executiu va voler evitar la pujada en ple hivern per perjudicar menys la butxaca dels usuaris, però l’increment està previst de fa temps. El consell de ministres va aprovar la congelació de les tarifes elèctriques per als primers mesos d’aquest any, que són vigents des del 2019. La perspectiva és que a mitjà termini FEDA podrà tornar als beneficis.

L'ACORD AMB LA UE, DURANT LA PRESIDÈNCIA ESPANYOLA

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va reunir-se ahir a Madrid amb el secretari d’Estat per a la Unió Europea espanyol, Pascual Ignacio Navarro, per tractar les agendes europees dels dos països, segons va informar el Govern en un comunicat. Espanya assumirà la presidència del Consell de la Unió Europea durant el segon semestre de l’any vinent, raó per la qual Navarro va interessar-se per l’estat de situació de la negociació de l’acord d’associació entre Andorra i la UE. Per la seva banda, Riba va exposar a Navarro els canvis en l’equip negociador de la comissió i li va transmetre una valoració positiva de les darreres trobades amb la UE. Els dos mandataris van subratllar que els anys 2022 i 2023 suposen una “finestra d’oportunitat” força important per avançar en les negociacions. Tanmateix, Navarro va convenir amb Riba que els mesos de presidència espanyola han de coincidir amb l’assoliment de l’acord amb la Unió Europea. Riba es reunirà la setmana vinent a Brussel·les amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, actual representant polític per a la negociació amb Andorra, Mònaco i San Marino. La Comissió Europea també va confirmar que el 30 de març tindrà lloc una ronda de negociació addicional, la segona d’aquest any, i que no estava prevista en el calendari inicial. Aquesta ronda permetrà tractar aquells annexos en curs que no van poder abordar-se en la sessió de 8 de març. Finalment, el 7 i 8 d’abril se celebrarà una visita a Andorra del grup de treball AELE, que és també el grup responsable de seguir les negociacions amb Andorra, Mònaco i San Marino. La visita permetrà als diplomàtics europeus conèixer de primera mà diferents aspectes de la política andorrana, la història i institucions, així com altres elements rellevants per entendre la posició andorrana amb relació a temes inclosos a la negociació.

tracking