Els refugiats comencen a regularitzar la seva situació

Els refugiats són citats per Afers Socials i Immigració per regularitzar la situació al país i saber quines són les seves necessitats

El material empaquetat de les donacions a Càritas de Sant Julià, ahir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ministeris d’Afers Socials i d’Interior van començar ahir el procés de regularització dels refugiats ucraïnesos. L’edifici de les Columnes –l’antiga Batllia– és la base d’operacions per on desfilen els ciutadans eslaus que han escollit Andorra per estar lluny de la guerra. La majoria dones i nens, que sumen ja més de 150 persones, una xifra que supera de llarg les previsions fins i tot de la mateixa comunitat ucraïnesa instal·lada al país.

El més transcendent de tot és dotar de la documentació que doni accés als serveis bàsics. El més important, el permís de residència i treball, que té una durada d’una any renovable per a un segon exercici. Els refugiats adquireixen directament el dret a treballar si alguna empresa els ofereix un lloc de feina. Independentment de la seva situació laboral, se’ls entrega un abonament mensual per al transport públic que s’activa amb el primer viatge. Per renovar-lo cal abonar 30 euros o bé Afers Socials se’n farà càrrec. Els responsables d’Afers Socials informen als immigrants de la guerra que tindran cobertura sanitària i medicaments gratuïts, i que de moment si hi ha cap urgència poden anar directament a un CAP.

A la sala d’espera hi ha tota mena de perfils. Famílies senceres, matrimonis, persones que van de la mà d’un familiar que fa de traductor. Tot molt senzill, per evitar les complicacions d’aquells que només parlen el seu idioma nadiu. Després d’Afers Socials toca una estona d’espera per passar a ser atesos per Immigració, que demana unes dades bàsiques, com els noms dels pares, l’estat civil, el lloc de residència i la persona de contacte, i el passaport sanitari per saber la vacunació contra la covid. Òbviament, per a moltes famílies també es tramita l’escolarització i si és necessari menjar i roba, que va a càrrec de la Creu Roja i Càritas. L’entrevista personal finalitza amb una cita per a l’endemà a Immigració, on els refugiats han de passar una revisió mèdica.

D’altra banda, els voluntaris de Càritas parroquial de Sant Julià de Lòria han aconseguit recollir unes 34 tones d’ajuda humanitària que enviaran a la seu de Caritas Diecezji Rzeszowskiej a Polònia, a prop de la frontera amb Ucraïna, que s’ocuparà de gestionar el seu repartiment als afectats. L’entitat laurediana s’ha encarregat d’etiquetar els paquets i organitzar les donacions en caixes per poder carregar el camió, que està previst que surti avui al matí, segons va explicar ahir el responsable de l’organització, Jordi González.

El vehicle que sortirà cap a Polònia ha estat cedit gratuïtament per l’empresa Transports Areny i l’entrega la realitzaran els conductors de la mateixa compa­nyia. Així, està previst que el camió amb l’ajuda humanitària faci els 3.000 quilòmetres de trajecte i arribi dilluns.

“Els voluntaris ens hem encarregat de l’organització, la recollida i l’empaquetatge de les donacions”, va indicar González. I va afegir: “Al destí ja disposen de la logística necessària per fer la descàrrega.”

tracking