x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
petició a l'executiva parroquial

Liberals recela de les intencions dels Cierco de militar en el partit

La formació tem que es tracti d’una estratègia per desgastar-la i trenqui la bona relació existent amb Demòcrates per Andorra
Els empresaris Ramon i Higini Cierco.

Els empresaris Ramon i Higini Cierco.

Els empresaris Ramon i Higini Cierco.

Fernando Galindo
Actualitzada 17/03/2022 a les 11:05
Liberals té una patata calenta per resoldre. L’afiliació en massa que ha rebut el partit amb Higini i Ramon Cierco al capdavant posa els responsables de la formació en una situació delicada que han de resoldre tot just en el darrer tram de legislatura. La secretària general, Maribel Lazof, va admetre ahir que fa dos mesos van rebre una petició de militància dels germans Cierco i de persones de la seva confiança. Fonts liberals van remarcar ahir que això suposaria un desembarcament que, d’acceptar-se, no tindria gaires conseqüències internes si no poden influir dins dels òrgans de govern del partit, però en canvi el cost electoral no es pot valorar, a més de posar en perill el més que probable pacte amb Demòcrates.

Des de DA no es van voler valorar assumptes interns d’una altra formació, però sí que fonts del partit van comentar que un gruix important de militants i de càrrecs veurien amb molt desgrat la presència dels Cierco en un partit que podria estar en un nou Govern de coalició i, per tant, disposar d’informació privilegiada i presumptament intentar influir en algunes decisions. Sense oblidar que excàrrecs demòcrates no obliden els atacs personals que van rebre arran de la intervenció de BPA i de la crisi que va desfermar aquesta acció.

Les mateixes fonts veuen una clara intencionalitat dels exaccionistes majoritaris del banc per desestabilitzar Liberals i, pa­ral·lelament, també les bones relacions amb els socis de coalició. L’inusitat interès per militar en el partit no seria casual, segons les fonts, ni tampoc motivat per una afinitat ideològica, sinó més aviat per una estratègia meditada per fer-se amb el control del partit o, almenys, treure de nou el focus mediàtic dels processos oberts relacionats amb BPA.

La petició a hores d’ara està “en suspensió” perquè tot just s’han renovat els comitès parroquials del partit i “estan arrencant”, va apuntar Lafoz, qui va assenyalar que després de passar el filtre del comitè local finalment serà l’executiva nacional la que es pronunciï.

Higini Cierco ja havia estat una persona de pes en el partit durant el llarg mandat de Marc Forné, abans de l’esclat de la crisi de BPA. Fonts de Liberals van assegurar que l’executiva nacional no validarà la militància dels empresaris, ja que aquesta pot tenir molta oposició dins de la formació i pot ser un impediment per renovar el pacte amb DA de cara a les eleccions generals.

Lafoz es va mostrar més moderada. La secretària general va indicar que un cop l’executiva parroquial –a la qual pertany el president del partit i ministre, Jordi Gallardo– abordi la petició, quedarà en mans de l’executiva la decisió final. Per Lafoz, que algú tingui oberta una causa judicial contra l’Estat “no és obligatòriament un impediment, ja que no es pot prejutjar”, encara que va admetre que reflexió a banda mereix “la transcendència que pot tenir que aquestes persones acabessin dins de les files liberals”.

Lafoz va reconèixer que hi ha altres persones del cercle dels Cierco que també han demanat l’adhesió, però que han d’analitzar si hi continuen vinculades, ja que en el passat van ser militants del PLA “i és possible que segueixin sent militants però en suspensió per un tema administratiu”, amb referència a Diego de Haro i Santiago de Rosselló. Lafoz va afegir que la situació no és exclusiva per als Cierco i que hi ha altres sol·licituds de militància que encara no han estat ateses per aquest període de transició que suposa haver renovat els comitès parroquials.

Des de DA se segueixen amb molta atenció els moviments. Encara que no es vol entrar a opinar sobre qüestions internes d’altres partits, resulta obvi que una coalició de Govern amb una formació amb els expropietaris de BPA comportaria un greu problema per als demòcrates, que pensen que darrere de tot hi ha una estratègia per desestabilitzar els liberals i, probablement, per intentar que de les eleccions generals sorgeixi un Govern més feble.

La decisió de l’executiva nacional dels liberals no serà fàcil. Els membres que han de pronunciar-se saben de la transcendència dels seus vots, que poden afectar la coalició.
 
LAFOZ ES DESVINCULA DE LA DISCUSSIÓ
Lafoz va anunciar que es quedarà al marge de qualsevol decisió “per la meva vinculació en el passat com a advocada de la família Cierco”. La secretària general va assegurar que actualment ha deixat d’assessorar-los legalment, però que entén que no es pot pronunciar en aquest afer perquè podria provocar “conflictes, ja que han estat els meus clients com a lletrada i em dec a una obligació de reserves i discreció” que, assegura, no pot barrejar amb la seva militància política amb els liberals.
Etiquetes
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts