reforma del sistema

El deute de les pensions arribarà a 1.250 milions el 2043 si no s'actua

La CASS calcula que el forat del fons de reserva de jubilació serà del 50% del PIB

El president del fons de reserva de jubilació, Jordi Cinca.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CASS calcula que el deute que es generarà pel pagament de les pensions arribarà als 1.250 milions d’euros el 2043 si no s’actua abans, segons s’indica en l’informe que la parapública va entregar ahir als consellers generals. La Seguretat Social insisteix en la necessitat de canviar urgentment el sistema actual i argumenta que en cas contrari en vint anys la branca de jubilació tindrà un dèficit superior al 10% del PIB, estimat en uns 2.500 milions d’euros. Així mateix, en el document s’indica que el mateix any el fons de reserva de jubilació (FRJ) s’haurà convertit en un deute del 50% del PIB.

L’informe torna a recordar que la branca de jubilació entrarà en dèficit el 2024, és a dir, en dos anys, si no s’actua abans. El 2043, amb el sistema actual, s’esgotarà el fons de reserva de jubilació, fet que provocarà que “la fórmula de càlcul de la pensió es farà cada vegada més insostenible”.

Els càlculs de la parapública es fan tenint en compte que l’esperança de vida en néixer seguirà augmentant passant a set o vuit anys més en una generació. També s’inclou que la taxa de dependència, és a dir, el nombre de persones més grans de 65 anys respecte a aquelles en edat de treballar i que cotitzen a la branca de jubilació de la Seguretat Social, podria baixar per sota de 2,5 el 2040. La taxa de dependència de l’any passat es va situar en 3,23 sobre un total de 47.563 assegurats actius i 14.711 beneficiaris de jubilacions i el fons de reserva acumulava 1.546,8 milions d’euros.

El model proposat per la CASS planteja “millors pensions obtingudes amb més esforços”, una “fórmula de càlcul equilibrada”, i que “cada euro cotitzat generi el mateix dret” complementant les pensions més baixes.

PROBLEMES EN ELS PAGAMENTS ELECTRÒNICS

Els pagaments amb fulls electrònics de la CASS no van funcionar correctament ahir al matí i van afectar alguns metges, farmacèutics i serveis sanitaris a l’hora de passar la targeta de l’usuari. De moment es desconeix l’origen de la incidència, tot i que apunta problemes tècnics, i el grau d’afectació. Des de la CASS van detectar una baixada de rendiment del portal privat a causa del gran nombre d’empreses que han esperat fins al darrer dia per fer la declaració de cotitzacions.

tracking