Pensions

La CASS proposa la jubilació als 67 anys i pujar quatre punts la cotització

Les mesures de reforma plantegen penalitzar la prejubilació amb un 7% per any

La seu de la CASS.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma de les pensions que planteja la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) preveu fixar la jubilació en 67 anys i incrementar en quatre punts la cotització. El canvi en la retirada de la vida laboral activa es faria gradualment en 8 anys, aplicant 3 mesos per any, i la cotització es canviaria del 12% actual al 16%, a raó d'un punt per any, segons figura en un document al que ha tingut accés el Diari aquest matí.

La proposta estableix un canvi de model amb una línia de tall entre els afiliats menors de 45 anys, que deixaran de tenir compte en punts, i els que superin aquesta edat. Les persones que tinguin més de 45 anys i el compte de punts quan s'apliqui la reforma no podran prejubilar-se fins als 63 anys i tindran una penalització del 7% per any. Per als que vulguin prorrogar la vida laboral es bonificarà la retirada demorada fins als 72 anys. El document fixa que tots els assegurats que vulguin compatibilitzar la pensió amb els ingressos laborals "han de cotitzar un 8% del salari en concepte de cotització de solidaritat". En aquests casos es preveu que els treballadors que vulguin puguin fer cotitzacions ordinàries a la branca de jubilació "a canvi d'un recàlcul periòdic de les pensions".

Límit de pensió

La proposta de la CASS contempla establir bases mínimes, a partir del salari mínim calculat per la parapública, i màximes de cotització, i la creació d'un sistema "de comptes individuals" en euros que substituirà els punts per als assegurats de menys de 45 anys. Es crearà així nou model de jubilació "que atorgui pensions més adequades, que sigui més sostenible i més equitatiu", argumenta la Seguretat Social. Per a aquests afiliats serà obligatori el pla complementari de la jubilació pública amb el que anomena pensió ocupacional i per als majors de 45 anys seran opcionals.

Plans d'empresa obligatoris

La Seguretat Social exposa que en el nou sistema de comptes individuals "es calcularan les pensions com a rendes vitalícies vinculades a l'esperança de vida en el moment de la jubilació" i fixa que hi hagi promoció de plans d'empresa obligatoris amb un sistema de capitalització i la creació d'un Pla de Pensions públic per gestionar el Fons de Reserva de Jubilació (FRJ). El model previst a la reforma estableix que aquests plans d'empresa complementaris o pensions ocupacionals tinguin un 1% d'aportació de l'empresa, la mateixa quantitat de l'assalariat i un 0,5% del Govern. Xifres que en cinc anys es duplicarien convertint-se en un 2% per al patró i el treballador i un 1% per a l'executiu.

El model per als treballadors a partir de 45 anys fixa que mantindran el compte de punts amb l'opció de passar als comptes individuals en euros que tindran els menors de 45 anys. El factor de conversió actual de 9,6 serà de17 en 25 anys.

Els dos sistemes de jubilació, per a majors i menors de 45 anys, marquen que hi haurà una carència de 15 anys per rebre una pensió de jubilació vitalícia i actualització anual amb l'IPC. I es mantenen els incentius fiscals a l'estalvi amb "una reducció del 30% de les aportacions a Plans de Jubilació Personals fins a un màxim de la base màxima de cotització de la Seguretat Social".

La parapública recalca que la reforma de les pensions que defensa no serà definitiva "i amb tota seguretat caldrà intervenir de nou molt abans de finalitzar aquest llarg termini". I precisen que el canvi de sistema no ha de limitar-se a aconseguir un nou estatus per a les pensions durant un període de temps com per exemple la pròxima generació.

Informació al web

La CASS ha anunciat aquesta tarda que la informació de les propostes sobre la reforma de les pensions presentades a la comissió del Consell General està disponible al web de la parapública i es pot consultar a www.cass.ad/reformapensions. Els usuaris poden trobar les 14 mesures proposades, les preguntes i respostes sobre aquesta temàtica, un glossari de la terminologia tècnica i les accions exposades davant els consellers. La Seguretat Social ressalta que s'ha activat aquest espai de consulta "per oferir la informació de la manera més entenedora possible" a la ciutadania.

tracking