Andorra espera l'arribada de quaranta refugiats més

Una llista provisional de la comunitat ucraïnesa detalla que actualment hi ha 60 persones del seu país que ja han arribat al Principat

Un metge fent una revisió a un nadó ucraïnès a Andorra.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’allau de persones que han arribat a Andorra –la majoria dones i infants– fugint de la guerra a Ucraïna ha baixat d’intensitat i des de fa uns dies gairebé s’ha aturat. Tot i això, la xifra de refugiats no és definitiva i la comunitat d’aquell país que resideix a Andorra té constància que unes 25 persones tenen previst instal·lar-se a Andorra mentre el conflicte bèl·lic continua. En total són 60 les persones que han trobat protecció al Principat de les quals es té constància, encara que és probable que algunes hagin arribat i estiguin a casa de familiars o amics i no estan registrades. D’aquestes persones, cinc són nens.

Això fa que hi hagi un ball de xifres que fa difícil donar el nombre exacte. Amb les inscripcions al Govern per rebre suport i ajudes serà possible tenir un dada fiable dels refugiats que hi ha al país.

Tot i això, el col·lectiu del país eslau té identificats diversos grups amb persones que tenen com a destí Andorra, encara que algunes podrien decidir quedar-se a viure en alguns dels països en trànsit.

Se sap que el grup de 25 refugiats ja ha travessat la frontera amb Polònia. Es desconeix quan podrà arribar, però s’espera que de dues a tres famílies ho facin durant els propers dies. Un altre grup de 15 persones és als països veïns i tenia Andorra com a punt final del seu periple, però no hi ha notícies i no necessàriament totes acabaran al Principat. El gran problema és que el viatge fins a Andorra és molt complicat. Moltes persones el volen fer en avió, però els vols directes i sense escales des de Cracòvia estan plens i els bitllets esgotats, per la qual cosa només és factible fer-ho amb escales en trajectes que duren moltes hores, un autèntic calvari per a molts refugiats que només parlen ucraïnès o rus. Hi ha l’opció de desplaçar-se amb tren fins a altres territoris –és gratuït– i després cercar un vol fins a Barcelona o Tolosa per aconseguir arribar a Andorra. Wizz Air va donar a conèixer que dona suport als refugiats ucraïnesos oferint-los 100.000 seients gratuïts. La iniciativa cobreix tots els vols d’Europa continental que surtin dels països fronterers d’Ucraïna (Polònia, Eslovàquia, Hongria i Romania), però hores d’ara des d’algunes ciutats tampoc no hi ha places.

D’altra banda, la societat andorrana s’està mobilitzant. No tan sols amb donacions, sinó amb iniciatives particulars, com ara el propietari d’una empresa d’apartaments turístics del Tarter, que n’ha reservat per a ucraïnesos. De moment allà es troba ara una dona i el seu fill de només un any, que van arribar fa uns dies. La decisió de viure temporalment a Andorra no ha estat per atzar, sinó perquè hi viuen familiars o amics.

tracking