GUERRA A EUROPA

Un oceà de solidaritat

La comunitat ucraïnesa va sentir ahir les mostres de suport del poble andorrà, que es va bolcar a ajudar les víctimes de la guerra participant en les iniciatives d’ajuda al poble eslau.

El material recollit ahir de la població, al Club Energy.Víctor González

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de les primeres mostres de rebuig en forma de concentracions a l’atac rus contra Ucraïna, ahir diversos col·lectius es van activar per transformar aquesta barreja d’indignació i de ganes d’ajudar amb l’activació de diverses iniciatives destinades a ajudar les víctimes civils de la guerra.

Una de les que més èxit va tenir va ser l’organitzada per una resident ucraïnesa amb l’ajuda dels seus caps rusos. Després de fer una crida a la població, ahir van començar la recollida de tota mena de material i aliments que aniran destinats a les persones que es troben a la frontera amb Polònia, en territori ucraïnès. Irina, que fa 10 anys que viu a Andorra, no sabia ahir com descriure la gran resposta ciutadana. “Estem desbordats, pensàvem omplir una furgoneta i necessitarem camions”. Un voluntari, Martí Sans, intentava ahir trobar camions i xofers per organitzar un comboi que viatgi fins a la zona per repartir roba d’abric, mantes, bolquers i aliments a les persones que intenten travessar a Polònia. La idea inicial era enviar aquests subministraments a l’ambaixada d’Ucraïna a Espanya, però vista la resposta d’aquesta recollida –que durarà fins divendres com a punt de recollida a la bolera Energy del carrer Consell de la Terra a Escaldes-Engordany– ahir es va decidir enviar un comboi directament.

Un altre grup de ciutadans compromesos es manté en contacte amb el Govern per saber quin tracte rebran els refugiats. Anastasiia Kravets va explicar ahir que ja han arribat dues famílies que van aconseguir fugir per Polònia –dos adults i tres nens– i que volen saber quin tracte tindran, ja que als tres mesos caduca el termini legal com a turistes. També els preocupa l’escolarització de la canalla i si tindran dret a assistència mèdica. Són punts que han d’acabar de pulir amb l’executiu. Paral·lelament s’ha acordat amb la Creu Roja obrir uns comptes bancaris. L’ONG serà punt de recollida de medicaments. Els turistes eslaus que s'hagin de quedar un temps a Andorra rebran també aliments i fins i tot ajuda econòmica.

Concentració de suport

Un centenar de persones es van concentrar ahir a la tarda a la plaça The Cloud, a l'avinguda Meritxell d'Andorra la Vella, per donar suport al poble ucraïnès. El motiu de la crida, promoguda pel partit socialdemòcrata, va ser mostrar-se públicament a favor de la pau i en contra la invasió de Rússia a Ucraïna. A la concentració –on diverses persones subjectaven cartells reivindicatius on es podia llegir el missatge “Ajudem a Ucreïna. Stop assassin Putin”– es van poder sentir crits de “no a la guerra” i “Andorra terra de pau”. A més, un grup d’ucraïnesos va començar a cantar espontàniament l’himne d’Ucraïna. “Trobàvem escaient que el poble andorrà es manifestés amb un acte de rebuig a aquest conflicte bèl·lic”, va declarar el president del grup parlamentari socialdemòcrata Pere López. “Era necessari que la comunitat ucraïnesa que es troba al nostre país se senti recolzada pel poble andorrà”, assegurava López. La presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos d’Andorra Anastasia Kravets, també present a l’acte, va voler enviar un missatge molt clar a la població i va insistir en el fet que la guerra no està en cap país llunyà ni a la televisió. “Ucraïna està a tres hores en avió. És important que la gent entengui que això és real”, va assegurar. “Som països que tenim la nostra cultura i el nostre sistema. I, de cop, algú es creu amb la potestat de decidir si viurem o morirem. No ho puc arribar a entendre”, lamentava.

Un grup d'ucraïnesos a la concentració.

tracking