x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
falta de personal

Treballadors d'obres en hotels

La situació del mercat de l’habitatge ha provocat que obrers que han vingut temporalment a treballar al sector al país no tinguin on viure
Un edifici en construcció al centre d'Escaldes-Engordany.

Un edifici en construcció al centre d'Escaldes-Engordany.

Un edifici en construcció al centre d'Escaldes-Engordany.

Fernando Galindo
Actualitzada 01/03/2022 a les 15:20
La construcció passa per un moment contradictori. En plena explosió de projectes i obres es troba amb la disjuntiva que la falta de mà d’obra posa en perill el compliment dels terminis pactats. Per això algunes empreses han optat per ampliar les plantilles i per superar el problema endèmic de l’habitatge estan allotjant els seus treballadors en hotels.

Ho està fent la constructora que està aixecant el futur casino a Prat de la Creu. L’objectiu és evitar retards i per aquest motiu ha incorporat més de cent treballadors –la majoria espanyols– per acabar aquesta obra en el termini marcat. Els empleats estan allotjats a l’hotel Comte de Foix d’Escaldes-Engordany. També altres empreses importants amb obres a Ordino o Escaldes han optat per la mateixa fórmula. Hi ha molta feina i poca mà d’obra, i les constructores no depenen de les quotes temporals, sinó que requereixen més estabilitat, quelcom que l’evolució descontrolada dels preus dels materials i l’escassetat de treballadors fa difícil. “La problemàtica de la contractació de mà d’obra sempre ha estat sobre la taula. En la situació actual i amb el volum de feina que tenim s’ha accentuat per fer front a totes les obres”, comenta Mònica Dalmau, presidenta de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda).

Des de l’inici de la pandèmia, el preu dels materials i la seva disponibilitat ha provocat problemes a les empreses del sector de la construcció de tot el món. Dalmau manifesta que els preus de tots els materials essencials per a la construcció d’edificis van pujar exponencialment durant el 2020 i el 2021. En alguns moments els proveïdors no eren capaços de garantir el subministrament d’alguns materials.

Aquesta situació va provocar un endarreriment de moltes obres i que els costos de la construcció augmentessin considerablement. “El mercat s’ha estabilitzat, però alguns materials estan tornant a pujar de preu de cara als mesos vinents”, declara Dalmau. Concretament, el ferro i els aïllaments estan tornant a augmentar de cost i aquesta situació provoca que novament els costos de la construcció de l’habitatge puguin tornar a pujar. Aquest encariment dels materials repercuteix directament en el preu de venda de mercat, que ja per si mateix ha crescut considerablement durant els últims dos anys a Andorra. El problema que s’ha solucionat ha estat el de la falta de subministraments. “Hi havia incertesa no tan sols sobre quan arribarien els materials, sinó que si en alguns casos en tindríem. Ara els proveïdors ens en poden donar”, manifesta la presidenta de l’Acoda.

En els moments més crus d’escassetat i augment de preus hi havia proveïdors incapaços de garantir en quina data exacta arribarien els materials i quin cost tindrien. En aquest context moltes empreses s’han trobat en la situació d’incomplir els contractes. Els terminis estipulats per entregar l’obra passaven amb la feina a mig fer i els costos de construcció es menjaven els marges de benefici del contracte signat entre les empreses i els clients, fins al punt que algunes han tingut pèrdues en acabar els encàrrecs. “L’augment de costos ha perjudicat empreses que tenien projectes amb preus tancats”, comenta Dalmau.

L’agitació del mercat i els problemes de contractació i allotjament de treballadors han minat la confiança dels clients en les empreses constructores. Actualment, opten per cobrir-se les espatlles amb més cura. “En molts dels contractes que s’estan fent nous hi ha dues parts molt sensibles que es negocien de manera diferent, el preu i el termini, perquè la situació és molt incerta i les empreses estan intentant pactar clàusules de revisió de preus en materials concrets”, assenyala Dalmau. Al llarg dels últims dos anys la rigidesa dels contractes ha fet assumir el sobrecost de la majoria de projectes a les empreses i en molts casos ha posat les constructores en situacions compromeses. La flexibilitat dels terminis i els costos d’alguns materials permetrà adaptar-se millor als possibles canvis en el mercat.

L’augment del ritme de la construcció a tot al país, la crisi de subministraments i el consegüent encariment dels preus dels materials estan fent créixer els costos de producció generals al sector. Sumat a la dificultat de trobar mà d’obra i on allotjar-la la situació encara és més complicada.
Veure’n més
24
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts