atac rus a ucraïna

Els turistes d'Ucraïna seran fora del país demà

Tots els ciutadans del país eslau que visitaven el Principat se n’han tornat cap a casa per reunir-se amb la família i, alguns, per lluitar a la guerra

Concentració en contra de la guerra a l'avinguda Meritxell, ahir al migdia.Martí Francàs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Demà tots els turistes ucraïnesos que encara són a Andorra ja se n’hauran anat, segons va confirmar el cònsol honorari d’Ucraïna, Antoni Zorzano, en declaracions al Diari. Des que Rússia va iniciar la invasió d’Ucraïna, dijous de la setmana passada, Zorzano ha treballat dia i nit per assistir els turistes del país eslau. La majoria, va assegurar el cònsol honorari, se’n tornen a Ucraïna “perquè hi tenen la família i estan disposats a defensar la seva terra amb les armes”.

Pel que fa a la possible arribada de refugiats ucraïnesos a Andorra, Zorzano va explicar que avui en parlarà en una reunió amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. El cònsol honorari va recordar que, en última instància, qui té la potestat per decidir la política de refugiats és el Govern. Tot i això, va mostrar-se convençut que n’arribaran. “Hi ha famílies ucraïneses establertes a Andorra que volen portar aquí altres membres de la família, com ara avis que viuen sols”, va apuntar.

Zorzano, finalment, es va mostrar agraït al Govern per ajudar-lo “quan ha calgut”. La situació que han viscut els turistes ucraïnesos que han vist aquesta setmana com Rússia envaïa el seu país ha estat complicada, ja que venien en grups organitzats i “com que ho tenien tot pagat abans de viatjar, portaven pocs diners en efectiu”. A aquest problema s’hi ha sumat el fet que “les targetes de crèdit no funcionaven”. En un cas fins i tot Zorzano haurà de pagar el cost de la radiografia d’un turista que s’ha fet mal a la cama.

D’altra banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va participar ahir al Segment d’Alt Nivell de la 49a sessió del consell de drets humans (CDH) de l’ONU a Ginebra. El consell va celebrar un debat sobre la situació dels drets humans a Ucraïna resultant de l’agressió russa.

Ubach va afirmar que condemna “molt fermament” els atacs de Rússia a Ucraïna. “Malauradament ens recorden que els drets humans no s’han de donar per fets, sinó que ens correspon a tots treballar incansablement perquè el respecte i la seva promoció sigui un eix constant de treball i conducta”, va afegir. També va reiterar la importància d’un multilateralisme inclusiu cooperatiu i solidari que permeti no deixar ningú enrere.

Ubach va aprofitar el viatge per mantenir diverses reunions bilaterals entre avui i demà.

Paral·lelament, el PS va anunciar ahir una concentració per mostrar el rebuig a les guerres, en especial a l’actual entre Rússia i Ucraïna, i el suport al poble ucraïnès. La trobada se celebrarà avui a un quart de nou del vespre, a la plaça The Cloud, a Andorra la Vella.

CONCENTRACIÓ CONTRA LA GUERRA

La diàspora d’ucraïnesos que viuen a Andorra es va reunir a la plaça de The Cloud per protestar contra els atacs per part de Rússia que rep el seu país. Majoritàriament eren residents i turistes d’Ucraïna, però també hi van participar ciutadans russos i georgians que es posicionen en contra de la guerra. A la concentració es podien veure banderes ucraïneses i cartells amb missatges contra la guerra i la invasió russa. Anastasia Kravets, presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos d’Andorra, va demanar que Europa doni suport a Ucraïna i que no es miri cap a una altra banda. L’associació està treballant amb la Creu Roja per organitzar una campanya de recaptació de fons i que l’ONG pugui enviar ajuda al país d’Europa de l’est. La majoria dels assistents tenen família i amics que estan patint directament les conseqüències de la guerra. És el cas de la mare de la Marina, una de les membres de l’Associació d’Ucraïnesos d’Andorra, que té 87 anys i viu a Kíev. Ha patit els bombardejos que cauen sobre la ciutat i per la seva edat i estat de salut no pot fer el viatge per sortir del país. L’Olga té tota la família vivint en ciutats del nord-est del país. Explica que a la seva ciutat, Poltava, un míssil va impactar contra una llar d’infants. Assegura que tothom té molta por i que molts homes han hagut d’agafar les armes per defensar-se. Tot i que els ucraïnesos eren la majoria dels manifestants, ciutadans russos com l’Ekaterina Ustina van participar en la concentració. Un sector considerable de la població russa rebutja les operacions militars i l’Ekaterina creu que molta gent no ho expressa públicament per por a les represàlies. A la concentració també hi van participar georgians que van patir un atac similar al país el 2008 i es van apropar a la concentració per donar suport als ucraïnesos.

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ahir a Ginebra.

La concentració d'ucraïnesos en contra de la guerra.

tracking