eleccions generals

DA veu factible el pacte amb liberals a Escaldes i la capital

A la resta de parròquies l’escenari és molt diferent per la poca implantació de L’A

Jover durant la sessió de control parlamentària.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Independentment de quan se celebrin les eleccions generals, Demòcrates ha començat a treballar de manera ferma com s'ha de concretar el pacte amb els liberals. Després d'un debat de tota la família demòcrata, la principal conclusió és que només Andorra la Vella i Escaldes-Engordany es veuen com a circumscripcions on és factible atorgar un lloc elegible a un candidat de Liberals a les llistes comunals.

La reunió va comptar amb els cònsols, el grup parlamentari i el Govern. El punt de partida era posicionar-se sobre si amb els actuals socis a l'executiu s’ha de concórrer als comicis en llistes parroquials conjuntes o separades. La primera opció, la que està sobre la taula des de fa temps, va ser l'escollida perquè dona més garanties davant unes eleccions que són incògnita quant a les formacions que acabaran presentant candidatura, preferiblement per la dreta ideològica.

D'aquesta anàlisi va quedar clar que les circumscripcions centrals reuneixen les condicions per a aquesta aliança parcial. A Escaldes es dona per superat l'enfrontament amb l'excap de Govern, Toni Marí –per la seva oposició a pactar amb els liberals– i es va defensar que el liberal Marc Magallón ha de tenir l'oportunitat de repetir legislatura. A Andorra la Vella el pes del PS és important i la diferència de vots és petita, per la qual cosa la contesa en solitari debilitaria les opcions de DA.

Les altres parròquies tenen la seva pròpia especificitat. Sant Julià de Lòria és terreny tradicional d'Unió Laurediana, i Demòcrates no amaga que té una gran sintonia amb Desperta Laurèdia, amb la qual es voldria repetir un acord per intentar desbancar UL. Les relacions amb Cerni Cairat són bones i la divisió afavoriria el partit que lidera Josep Pintat.

Canillo, en canvi, és territori clarament taronja. No hi ha rivals i la presència de L'A és inexistent, per la qual cosa en aquesta parròquia no té cap sentit una aliança. La Massana pertany a Ciutadans Compromesos, membre de la majoria parlamentària i amb un ministre de la importància de Josep Maria Rossell. Un pacte aquí tampoc estaria justificat. Mentre que a Ordino i Encamp es considera que un repartiment no seria equitatiu perquè L'A té pocs militants i es treballa amb l'alternativa d'oferir un lloc de suplent que, en determinats supòsits, podria obrir la porta al Consell General.

EL PRESSUPOST, ESCULL PER A L'AVANÇAMENT

L’ideal seria no fer coincidir les eleccions comunals i les generals en el mateix any, però hi ha un factor decisiu que DA té en compte, com és la necessitat que el Govern entrant disposi d’un pressupost per posar en marxa les seves polítiques. No és un obstacle infranquejable, però sí que es veu una dificultat convocar unes generals al desembre perquè el projecte de pressupost s’hauria d’aprovar molt aviat. El debat és viu i tot és possible ara mateix.

tracking