MODIFICACIÓ DE LA LLEI QUALIFICADA D'EDUCACIÓ

Portar a l'escola un “símbol religiós ostentós” serà considerat una falta “molt greu”

La llei incorporarà un règim sancionador que preveu l’expulsió de l’alumne i l’obertura d’un expedient al mestres

Una aula del sistema educatiu andorrà.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern aprovarà demà en sessió de consell de ministres la modificació del projecte de llei de modificació de la Llei qualificada d’Educació per prohibir l’exhibició de símbols religiosos ostentosos a l’Escola andorrana, tant per part del professorat com de l’alumnat de primera i segona ensenyança, batxillerat i els cicles mitjans de formació professional. La nova llei comportarà, al seu torn, la incorporació d’un règim sancionador que considerarà una falta “molt greu” dur símbols religiosos a l’aula, com podria ser el cas d’una verge, un vel o una quipà. És per aquest motiu que en el text s’introdueixen dues disposicions en cas d’infracció: una modificació de la Llei del cos d’Educació que contempla l’obertura d’un expedient per la via ordinària com a treballadors de la funció pública adscrits a l’Administració; i una segona modificació a la Llei de l’Escola andorrana que implica l’expulsió dels alumnes.

Aquests són els únics punts de l’articulat que es tocaran en un text que cerca l’esperit de consens per evitar seguir sobredimensionant l’afer de la nena del vel. De fet, els grups parlamentaris de la majoria van ressenyar la voluntat de poder aprovar per assentiment una modificació de llei que ha sofert algun canvi respecte al seu redactat inicial per apropar posicions amb l’oposició. De fet, inicialment el text parlava de símbols religiosos o ideològics i va ser a petició del PS que es va redefinir el concepte cap a ostentosos per evitar deixar un criteri arbitrari a la direcció de cada centre. Per la seva part, el líder de terceravia, Josep Pintat, va mostrar-se més còmode amb la fórmula d’un projecte de llei que presentar la modificació a través d’una proposició de llei, quelcom al que van accedir des de la majoria.

No obstant això, a hores d’ara sembla difícil l’assoliment de la unanimitat. Pel PS hi ha un obstacle insalvable per votar a favor d’aquesta nova llei i és que consideren que aquesta és una oportunitat perduda per plantejar “una escola més laica”. Si bé és cert que coincideixen en la conveniència de prohibir l’exhibició de símbols religiosos ostentosos a l’aula, els socialdemòcrates esgrimeixen que calia anar un pas més enllà aprofitant que hi ha un debat públic sobre les creences en el sistema educatiu andorrà. Concretament, lamenten que la neutralitat que propugnen els grups de la majoria no s’hagi traduït a oferir una alternativa lectiva a l’assignatura de religió. “No podem treure les classes de religió perquè seria contravenir el conveni del 2008 amb la Santa Seu, però per garantir la laïcitat el que pot oferir l’escola és un altre tipus d’ensenyament com l’ètica o la filosofia. Avui si un nen no fa classes de religió no té cap substitució, l’envien a la biblioteca o a fer deures”, va reflexionar la consellera del PS, Susanna Vela.

Des del Govern, les fonts consultades afirmen que la maniobra del PS “barreja temàtiques” que no tenen cabuda en l’esperit de modificació de la llei i es refermen en el fet que la neutralitat ja existeix “perquè l’assignatura de religió és de lliure elecció, no és obligatòria”. Així mateix, des de la majoria creuen que aquest és un altre debat que mereix més reflexió i que es podria abordar per al curs vinent.

DOCENTS DIVIDITS PER LA PROHIBICIÓ DE SÍMBOLS RELIGIOSOS

Els docents afiliats del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) discrepen sobre la necessitat de prohibir les manifestació dels símbols religiosos a les escoles, segons va reflectir ahir una enquesta entre els professionals per l’anunci de Govern d’aprovar una llei arran del cas de la nena del vel que anava al Lycée i la sentència judicial que dona la raó a la família. El SEP va informar en un comunicat que “hi ha polarització” sobre el tema perquè “una gran part dels afiliats defensa els costums, cultura i tradicions del país i, per tant, no veuen malament una llei que prohibeixi l’ostentació de cap símbol religiós i apel·len a la laïcitat”. El sindicat va exposar que una altra part de professionals “demostren no tenir cap prejudici” sobre la manifestació d’aquests símbols perquè consideren que “preval l’educació dels infants i joves del país”. El SEP va destacar a través d’aquest text que en la consulta hi ha hagut “una resposta molt més elevada de l’habitual” perquè s’ha fet de manera totalment anònima, i va exposar que gran part dels afiliats “defensa la no ostentació d’aquests símbols fins a la majoria d’edat, a partir de la qual ja es pot decidir legalment de manera personal tot i treballar a l’escola pública andorrana”. I van precisar que l’opinió és “no fer manifestació d’aquests símbols ni en alumnes, ni en professorat”. El sindicat de l’Escola andorrana també va assenyalar en el marc d’aquest comunicat que l’ús dels símbols religiosos “és un tema difícil de tractar però, alhora, necessari”. I van apuntar que en les respostes dels afiliats es fa referència a la defensa dels drets de la dona i de la igualtat de gènere i, també, n’hi ha que van opinar que aquest no és un tema sobre el qual hagi d’opinar el SEP.

tracking