'cas bpa'

Justícia descarta pagar més als advocats d'ofici

Creu que es poden aixecar parcialment els embargaments per pagar els honoraris

Silvestre, d'esquenes, a la sala magna de la seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els advocats que han estat designats pel torn d’ofici per assistir els encausats a la causa primera de BPA –cas Gao Ping– rebran el que està estipulat a la llei. Aquesta és la resposta a la reclamació dels lletrats, que es queixen que rebran poc més de 600 euros per client en un procés de 300.000 folis i que es pot allargar fins a final d’any, a més que suposa una dedicació quasi completa per la durada de les vistes.

Josep Anton Silvestre va deixar unilateralment de representar els seus clients i el Col·legi d’Advocats en va haver de designar de nous a través del torn d’ofici. Sebastián Martín-Osorio portarà Amelie Andree Monique Perez, l’única dels processats que no s’ha presentat i que és jutjada en rebel·lia, i Josep Lluís Rivero. Joan Miró s’encarrega de l’excap de compliment normatiu Isabel Sarmiento. Marc Ripoll es fa càrrec de Xavier Mallol; Monste Balart, de Josep Antoni Rivero, i Patrícia Bragança, de Pablo Laplana.

Osorio, però, va confirmar ahir que ha acceptat tres clients dels altres lletrats, per la qual cosa assumirà d’ofici la defensa de cinc acusats. Ahir va dir que ho fa perquè entén l’advocacia com una “labor social”, tot i que ha transmès al col·legi que incrementi la remuneració i que faci gestions “davant de l’administració competent”, perquè “és de sentit comú, per evitar que com a advocat em situï en una situació econòmica difícil”. La seva decisió ja ha estat comunicada al Tribunal de Corts.

El ministeri de Justícia no comparteix aquest discurs. Fonts properes van donar pistes i van comentar que els imputats no són persones insolvents. La clau seria demanar al Tribunal del Corts que aixequi parcialment els embargaments dels comptes perquè puguin fer front als honoraris dels advocats i d’aquesta manera que no s’hagin de fer servir diners públics. El tribunal hauria d’entendre que no tots els diners provenen presumptament del blanqueig i que, per tant, es podria disposar d’una part per fer front a les despeses del judici.

Per la seva banda, Osorio va afegir que el col·legi només podrà aplicar un increment màxim de 300 euros “perquè està sotmès al reglament i no té cap altra opció”, i va qualificar de ridícul que “es paguin 550 euros per client per a tot el judici”. Osorio es va referir als comentaris d’altres col·legues sobre la seva intenció d’agafar d’ofici tres persones més: “De la meva boca no ha sortit res, no soc un novell de la professió i tinc una llarga experiència.” El lletrat també representa un imputat en el cas Veneçuela, relacionat amb BPA, per al qual ha aconseguit un extra de 300 euros del Col·legi d’Advocats.

El judici té com a data prevista per reiniciar la vista el 9 de maig. El nou calendari, que pot tornar a patir ajornaments si els juristes ho demanen i el tribunal ho accepta, preveu que les sessions maratonianes a la seu de la Justícia s’allarguin com a mínim fins a final d’any.

tracking