Diari TV

El president de la Cambra alerta del risc d'apujar impostos

La Cambra de Comerç creu que “ara no és el moment de carregar més pes a l’empresari”

El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tant la reformeta com la profunda reforma fiscal que prepara el Govern generen inquietud a la Cambra de Comerç, que d’entrada es mostra reticent a canvis que afectin la competitivitat del país. Així ho va expressar ahir el president, Josep Maria Mas, durant l’entrevista al Parlem-ne, de Diari TV. “Sabem que s’anuncia alguna cosa important però no coneixem quin abast tindrà. I venint d’on venim i havent hagut d’utilitzar els recursos que cada empresa tenia, una reforma fiscal és carregar de pes l’empresari per poder continuar amb la dinàmica de diversificació de l’economia”, va manifestar.

Tot i ser conscient que les finances públiques passen per un moment delicat, va advocar per mirar cap al llarg termini. “Confiem que no sigui tan ràpid perquè no encareixi més l’oferta d’Andorra”, va declarar Mas, tot recordant que si s’apuja la pressió fiscal pot acabar revertint en els preus de cara al consumidor. “I a fora tenim competència. S’ha de fer amb molt de compte en aquests nivells perquè si no perdrem competitivitat en la inversió estrangera. No ens moguem gaire d’aquí i siguem massa valents en aquest aspecte”, va manifestar.

Relacionat amb la inversió estrangera, el president de la Cambra de Comerç va expressar el desig per escurçar encara més els terminis per formalitzar l’arribada d’una empresa al país. Segons el ministeri d’Economia, actualment són necessaris 98 dies per completar els tràmits. No obstant això, Mas va afirmar que “queda molt camí per fer”, i va considerar que una xifra òptima seria prop d’un mes. “Ens ha arribat algun descontentament d’algun inversor que s’ha girat cap a un altre lloc. Si vols fer un pas s’ha de fer en el moment que tens ganes de fer-lo, perquè si s’espera molt potser es perd l’interès”, va afirmar Mas.

D’altra banda, el president de la Cambra de Comerç va prendre el pols a un teixit econòmic que es troba en fase de recuperació però encara allunyat de les xifres prepandèmiques. “Estem veient una dinamització de l’economia i això és força interessant”, va opinar. Tenint en compte aquest context, Mas va traslladar la seva felicitació a tots aquells empresaris que han aprofitat aquest període per introduir renovacions o remodelacions en els seus negocis. La nota negativa, però, és que va admetre que també hi ha empreses “que s’han quedat pel camí”.

Un dels sectors que millor comportament han tingut des de la represa de l’activitat és la construcció, quelcom que Mas va ressenyar com a “motor econòmic del país”. En aquest i en d’altres àmbits professionals, però, la manca de professionals és un llast que des de la Cambra de Comerç volen erradicar ampliant les quotes d’immigració per contractar temporers. Amb tot, va indicar que molts empresaris estan incrementant els sous dels empleats per fer més atractiva l’arribada de mà d’obra.

En darrer lloc, sobre les infraestructures de comunicació, Mas va insistir en la conveniència d’un aeroport nacional tot i reconèixer que el projecte està aturat. Respecte a l’aeroport de la Seu va pronunciar-se tímidament sostenint que “està donant més o menys bons fruits”, i va apostar per la necessitat d’explorar connexions ferroviàries amb Espa­nya i França.

MÉS TRANSPARÈNCIA RESPECTE A EUROPA

Una de les demandes del president de la Cambra de Comerç va anar en la línia de comptar amb una major participació en les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. “Evidentment voldríem més informació, però el Govern ha de decidir quina ens pot passar. Podem aportar coses en projectes i no només parlo de lleis, sinó de reglaments. Això es desaprofita i valdria la pena que ho poguéssim reconduir”, va dir.

tracking