Política

La reunió per debatre l'encaix de l'avortament es farà el 15 de març sense Josep Pintat

El president de terceravia argumenta que està en desacord amb les formes amb què el PS va demanar inicialment la trobada

Manifestació a favor de la despenalització de l'avortament.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió per parlar sobre l’encaix de l’avortament al Principat a la qual es va comprometre el cap de Govern, Xavier Espot, en seu parlamentària ja té data fixada. Serà el 15 de març vinent a les 17.30 hores. El calendari s’ha acordat després de setmanes esperant la resposta del president de terceravia, Josep Pintat. Les fonts consultades van indicar que la seva resposta ha sigut ambigua, sense negar-s’hi però tampoc acceptant la invitació, de manera que s’ha donat per entès que el lauredià no assistirà a la trobada. Sí que ho faran els tres grups de la majoria i els socialdemò­crates.

L’argument de Pintat és que no comparteix les formes amb les quals s’ha organitzat aquesta trobada. La proposta va sorgir en una sessió de control parlamentari amb els ulls fixats en l’informe encarregat pel Govern de Toni Martí sobre l’avortament i el Coprincipat, que obria una petita escletxa a despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs durant les primeres setmanes sense infringir la Constitució. El cap de Govern es va acabar comprometent amb el PS a parlar-ne en privat i els socialdemòcrates van agafar el guant i pocs dies després van proposar que se celebrés una primera reunió el 18 de gener.

La data va ser rebutjada per l’executiu, que va al·legar que es tractava d’un tema d’Estat i que per tant no tenia sentit que només hi participessin DA i el PS. És per això que el Govern va decidir parlar-ne també amb la resta de forces polítiques. Pintat, que valora molt les formes, no comparteix la manera de fer dels socialdemòcrates i ha rebutjat anar a la reunió. El líder de l’executiu, però, s’ha compromès amb ell a explicar-li el contingut de la trobada a posteriori.

La voluntat és que hi hagi més trobades per poder abordar un tema delicat per al futur institucional del país. En la primera reunió, segons les fonts consultades, s’espera que cada partit posi sobre la taula la seva visió del problema i que s’intenti, sempre sense posar en perill el Coprincipat, buscar la manera d’anar avançant per poder trobar l’encaix de la interrupció voluntària de l’embaràs.

El PS ha insistit en múltiples ocasions a parlar sobre la qüestió però és conscient de les reticències de fer-ho per ser una temàtica delicada. Per això es va comprometre, juntament amb els altres grups parlamentaris que seran presents a la reunió, a parlar-ne sota la premissa de tenir un debat serè, assossegat i fora del focus mediàtic.

ANDORRA PARLARÀ DE LA INTERRUPCIÓ DE L'EMBARÀS AMB EL REPRESENTANT DE MACRON

Els consellers generals de la comissió d’Exteriors es reuniran la setmana vinent amb el representant del Copríncep francès, Emmanuel Macron, a París. Durant la trobada es volen tractar diferents temes d’interès per a Andorra i França entre els quals l’avortament. El president de la comissió d’Exteriors, Pere López, vol incorporar aquesta qüestió a la llista que s’ha de tractar, especialment després que Macron plantegés incloure la interrupció voluntària de l’embaràs a la Carta de Drets Humans de la UE durant la intervenció al ple de l’Eurocambra per explicar les prioritats de la presidència francesa del Consell d’Europa. Els socialdemòcrates també volen aprofitar la trobada per exposar al Copríncep la situació d’Andorra envers l’avortament. Macron ja s’ha pronunciat sobre la qüestió en altres ocasions, deixant la potestat de despenalitzar l’avortament al poble andorrà. La trobada tindrà lloc gràcies a la relació que té el Principat amb la diputada per l’Arieja, Bénédicte Taurine, que va demanar fer la visita abans de finalitzar el seu mandat. Fa vuit anys que la delegació andorrana no es reuneix amb el representant del Copríncep francès, segons van apuntar fonts parlamentàries.

tracking