regulació de les estacions de muntanya

La llei preservarà el dret de pas dels usuaris a les pistes

La majoria aclareix que no es podrà restringir l’accés als camins comunals o itineraris d’interès dins dels dominis esquiables

Els consellers generals de la majoria durant la roda de premsa.L'A

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Els grups de la majoria van assegurar ahir al matí en roda de premsa que el projecte de llei d’estacions de muntanya preservarà el dret de pas dels usuaris per accedir a camins comunals o itineraris d’interès ubicats dins de la superfície concessionària sense necessitat d’estar en possessió del forfet Natura. Aquesta és una de les catorze esmenes que Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han presentat per aclarir la redacció d’un text que generava confusió entre els drets i deures dels dominis esquiables i els practicants d’activitats de muntanya.

“Els comuns ja tenen clar quins són els itineraris d’interès i l’explotador també els ha de conèixer. Hem regulat la convivència entre totes les parts”, va expressar amb satisfacció la consellera general de DA Sandra Codina, sobre un dels punts que havia provocat més controvèrsia. De la mateixa manera, el nou redactat precisa que “no es podrà requerir el forfet als vianants que no facin ús de cap servei de l’estació o que únicament accedeixin a àrees no regulades d’activitat”, és a dir, zones que no estiguin explotades pels camps de neu.

No obstant això, pel que fa al capítol de les competències, el president de grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va asseverar que totes aquelles activitats mercantils que es realitzin per part de tercers dins de l’àrea regulada de la superfície concessionada requeriran el vistiplau previ de l’empresa explotadora. Amb tot, el dirigent liberal va emfatitzar que “la voluntat del concessionat és autoritzar el permís”.

Entre les esmenes de la majoria també figura una disposició final en la qual s’encomana al Govern que en el termini màxim de dos anys des de l’entrada en vigor d’aquesta llei presenti al Consell General un projecte de llei relatiu a la regulació de la professió de guia de muntanya i a la titulació requerida per a l’exercici de la professió referida. “És una demanda dels guies de muntanya per evitar l’intrusisme, ja que hi ha guies de muntanya que no tenen aquesta titulació. Per això hem fet una transitòria de dos anys perquè potser no tenen una titulació homologable”, va manifestar Codina, que també va incidir en el simbolisme de reconèixer l’esquí com a esport nacional per fomentar la pràctica en l’àmbit escolar.

Per la seva banda, el conseller general de Ciutadans Compromesos Raül Ferré va justificar la motivació de la llei exposant el canvi de paradigma al voltant dels dominis esquiables. “Deixem enrere la denominació d’estacions d’esquí per parlar d’estacions de muntanya que diversifiquen la seva oferta durant tots els mesos de l’any”, va mani­festar.

Carretera comunal a Ordino

Un dels aspectes que també s’esmenaran és la reconversió de l’estatus administratiu de la carretera general que accedeix a les pistes d’Ordino Arcalís a partir del pont del Castellar. Costa va indicar que passarà a ser una carretera comunal i que, per tant, serà potestat de la corporació ordinenca decidir si es talla el trànsit rodat a l’estiu com ha succeït en les anteriors temporades, ja que a l’hivern es dona per fet l’aprofitament per a la pista d’esquí.

MESURES

1. Preservat el dret de pas dins de les estacions

Es preservarà el dret de pas d’usuaris per accedir a camins comunals o itineraris d’interès ubicats dins de la superfície concessionària sense necessitat de tenir el forfet Natura.

2. Autorització de la concessió per fer activitats

Aquelles activitats mercantils que es realitzin per part de tercers dins de l’àrea regulada de la superfície concessionada requeriran el vistiplau previ de l’empresa explotadora.

3. Dignificar l’ofici de guies de muntanya

A partir de l’entrada en vigor de la llei el Govern disposarà de dos anys per regular la professió de guies de muntanya i exigir una titulació per exercir l’activitat referida.

4. Reconèixer l’esquí com a esport nacional

Els grups parlamentaris de la majoria van incidir en el simbolisme de reconèixer la importància de l’esquí com a esport nacional per fomentar la pràctica en l’àmbit escolar.

5. Carretera secundària a Ordino Arcalís

La carretera general que accedeix a les pistes d’Ordino Arcalís es reconvertirà en carretera comunal a partir del pont del Castellar i serà la corporació qui decidirà si es talla o no a l’estiu.

tracking