transició ecològica

El preu dels carburants reviu la polèmica de la taxa verda

La ministra deslliga l’augment del preu dels carburants de l’entrada en vigor de l’impost al CO2 i ho justifica pel comportament dels “mercats internacionals”

Preu Gasolina Benzina carburant TotalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va desvincular ahir l’augment del preu dels carburants de la implementació de la taxa verda, que va entrar en vigor l’1 de gener. “L’increment ve provocat pels mercats internacionals, on Andorra no pot incidir i on hi ha una oferta que no s’ha sabut adaptar a la demanda. No ve provocat per la taxa verda”, va justificar. La ministra va mostrar-se crítica amb “la confusió” que s’està generant a la ciutadania per part del sector dels combustibles fòssils a l’hora d’imputar l’ecotaxa en el cost d’omplir el dipòsit.

“Des del novembre del 2020 fins al desembre del 2021, un mes abans de l’aplicació de la taxa, els hidrocarburs van créixer uns 40 cèntims per litre de carburant. L’impacte de la taxa verda en els hidrocarburs és de tres cèntims per litre de gasoil i la realitat ens ha donat la raó”, va argumentat Calvó. A més, va al·ludir a la volatilitat del preu de venda del petroli com un element que contribueix a l’encariment dels carburants. Així mateix, va defensar que la fiscalitat d’Andorra segueix sent atractiva i no ha perdut competitivitat respecte als països veïns. “En comparació amb Espanya pago un 50% menys d’impostos i un 100% menys respecte de França”, va esgrimir.

El director de l’oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, es va pronunciar ahir en la mateixa línia sobre l’impacte econòmic de la taxa verda. “Els preus des del novembre del 2020 estan creixent a un ritme important arran dels efectes de la crisi de la covid-19 però també dels conflictes que hi ha al nostre entorn proper”, va sostenir.

D’altra banda, la titular de Medi Ambient va obrir la porta a “reajustar el reglament de compensacions” existent per als vehicles més pesants, és a dir, els de més de 7,5 tones. Calvó va aclarir que aquest és un compromís que ja havien adquirit amb el sector durant la tramitació parlamentària del nou impost i que, per tant, revisaran l’impacte que ha tingut la taxa en els números dels transportistes de mercaderies. Així doncs, si s’escau modificar el reglament, l’objectiu és tenir-ho enllestit abans de l’estiu i la retroactivitat serà un factor que es tindrà en compte a l’hora d’efectuar eventuals compensacions als transportistes afectats.

Evolució dels preus

Cal recordar que el gener va tancar amb el preu del carburant en màxims històrics. Segons dades del departament d’Estadística, el preu del litre de gasoil va créixer un 4% respecte al desembre, enfilant-se fins a 1,202 euros. L’increment va ser del 3,4% en el cas de la gasolina de 95, amb un cost d’1,349 euros per litre.

Comparant els preus de gener amb els d’un any enrere, l’increment en el litre de gasoil és del 32,6% (llavors no arribava a l’euro) i en la gasolina de 95 és del 30%. Quant al gasoil de calefacció, al gener costava 91 cèntims per litre, un 40% més que un any enrere. L’augment ha estat del 2,8% respecte al desembre (el preu era de 89 cèntims).

"DÍFICILMENT S'ENTENDRIA QUE ESCALDES NO MANTINGUÉS EL CONTRACTA AMB CICLAND"

L’aposta del Govern pel servei de bicicletes elèctriques com a mitjà de transport sostenible segueix sent ferma malgrat reconèixer que cal repensar el servei per unificar-ho a les valls centrals, on es concentra el 98% dels usuaris de Cicland, segons va informar Calvó. És per aquest motiu que la titular de Medi Ambient va emplaçar la cònsol d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, a prorrogar el contracte vigent amb Cicland. “És la parròquia on hi ha més usuaris. Difícilment s’entendria que la cònsol d’Escaldes no mantingués el contracte amb Cicland”, va manifestar. En aquest sentit, Calvó va refermar el compromís de l’executiu per arribar al públic més jove avançant que s’establirà un abonament gratuït per a les noves generacions. Així mateix, la ministra va confirmar que des de l’executiu s’ha injectat anualment un total de 130.000 euros a Cicland per al bon ús del servei.

Un vehicle omplint el dipòsit en una gasolinera.

tracking