rEPORTATGE

Una tomba a Tunja

La mort d'un andorrà en una ciutat colombiana desperta molts dubtes entre la família, tant per la investigació com per fets que aixequen interrogants.

El cementiri de Tunja.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tunja és un municipi colombià situat sobre la serralada oriental dels Andes 115 quilòmetres al nord-est de Bogotà, amb poc més de 200.000 habitants. Al cementiri d’aquesta localitat descansen les restes de l’andorrà que va ser trobat al seu motel el juliol del 2019. Però la notícia no va arribar a la família fins fa uns mesos, gràcies a un informe de la policia colombiana i a l’ordre d’Interpol reclamant la seva recerca, ja que la germana havia denunciat a l’octubre la desaparició perquè no hi havia manera de contactar amb ell i va témer que passava alguna cosa.

Era una persona coneguda a Andorra. El 2012 va ser jutjat i absolt juntament amb altres persones de tràfic de drogues a gran escala i contraban de tabac. Un defecte de forma va obligar a declarar nul·les les escoltes telefòniques, va ser una errada judicial de gran calibre. Policies de l’època recorden que la mateixa batlle va rebre amenaces molt serioses, hi estaven pel mig els narcos colombians. Poca broma. La vida no té valor per a aquesta gent. I les amenaces es van fer extensives a l’ara difunt i part de la seva família. Hi havia molts milions d’euros per recuperar.

Fonts del cercle proper asseguren que la família no s’empassa la versió oficial que arriba del país llatí. També la policia andorrana té dubtes. Al Principat no hi ha proves, però la possibilitat que fos assassinat –o dit d’una altra manera, executat– no sembla desenraonada. Possiblement mai se sabrà, ha passat molt de temps i reobrir una investigació no és factible.

Radio Caracol se’n va fer ressò. Citant fonts de la policia metropolitana de Tunja, es va referir a un suïcidi. Era el propietari del motel i hi estava fent reformes de millora.

Havia decidit viure en aquella ciutat mitjana amb la parella i els fills d’ella. La vídua s’ha mudat a a viure a Barcelona i fa uns mesos va estar a Andorra per recollir un Porsche amb matrícula del Principat del finat. Ell la va designar hereva universal. Les mateixes fonts indiquen que les relacions van passar per un moment de forta crisi per un incident de l’home amb el fillastre i la seva xicota.

La seva parella, Patricia, ja era vídua quan la va conèixer. El seu marit va ser trobat mort a Colòmbia, presumptament per un suïcidi. L’home va ser identificat per les autoritats com a espanyol i a Andorra se li va perdre la pista. Van haver de passar dos anys perquè la família tingués coneixement del tràgic final. Tenia 52 anys quan va morir. Havia gestionat amb relatiu èxit alguns locals d’oci a Salou.

tracking