x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
el gran debat social

DA creu que s'ha d'avançar de forma “subtil” cap a l'avortament

La majoria manté que a poc a poc s’ha de treballar en consonància amb el Vaticà
Una manifestació pel dret a l'avortament.

Una manifestació pel dret a l'avortament.

Una manifestació pel dret a l'avortament.

Fernando Galindo
Actualitzada 30/01/2022 a les 12:04
Com era d’esperar, les esmenes a la llei d’igualtat amb les que el PS intentava, una vegada més, un canvi de criteri pel que fa a l’avortament, no van prosperar. Com era d'esperar la majoria les va tombar: ni despenalització ni aprovació en uns supòsits concrets –que va ser l'última proposta socialdemòcrata a la comissió legislativa, i per descomptat no ho assumirà la CASS a la seva cartera de serveis perquè seria incórrer en un delicte.

La creació d'una taula de treball per analitzar el tema de l'avortament a Andorra no és en cap cas un diàleg destinat per acceptar de manera imminent la interrupció de l'embaràs. La majoria no surt del guió, i malgrat que s'entén que està davant d'una demanda de la societat civil, es manté ferm en la seva idea que no es pot trencar el model institucional. Que seria massa perillós fer-ho sense intentar convèncer el Vaticà que cal avançar, que Andorra no pot quedar ancorada en el passat, i que de la mateixa manera que s'ha acceptat el casament gai, s'ha de pactar una fórmula que no posi en compromís la doctrina de l'Església.

Des de Demòcrates se sosté que hi ha una àmplia majoria de consellers generals que són favorables a l’avortament, però alhora recorden que no es pot separar aquest tema de l’Església i del Coprincipat. Per això insisteixen que s’ha d’avançar de manera “subtil”, cercant fórmules perquè des del Vaticà s’observin “canvis en el Codi Penal que van per aquest camí”, i sobretot insisteixen a no fer servir aquest assumpte “com a arma política”.

De fet, la reunió per parlar sobre l’encaix de l’avortament al Principat a la qual es va comprometre el cap de Govern, Xavier Espot, en seu parlamentària encara no té data fixada. Els grups de la majoria i el PS estan pendents de la resposta de Terceravia per determinar un dia al calendari i arrencar aquest lloc de diàleg. El grup que presideix Josep Pintat no ha pres cap decisió. La qüestió és delicada però la resta de grups ja han dit que estan disposats a seure i parlar-ne. Sempre, això sí, sota la premissa de tenir un debat serè, assossegat i fora del focus mediàtic.

La proposta va sorgir en una sessió de control parlamentari amb els ulls posats en l’informe encarregat pel Govern Martí sobre l’avortament i el Coprincipat, que obria una petita escletxa a despenalitzar l’avortament en les primeres setmanes d’embaràs sense infringir la Constitució. El cap de Govern es va acabar comprometent amb el PS a parlar-ne en privat i els socialdemòcrates ho van acceptar i pocs dies després van proposar celebrar una primera reunió el 18 de gener. La data va ser rebutjada per l’executiu, que va al·legar que es tractava d’un tema d’Estat i que per tant no tenia sentit que només hi participessin DA i el PS.

La qüestió és saber si la clau està ara en Terceravia. Òbviament, si algun dia es decideix plantejar aquest afer al Consell General es requereix el màxim consens parlamentari.
Etiquetes
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts