x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
ciberatac a la xarxa

Un fòrum espanyol, al punt de mira

Els ‘streamers’ assenyalen la web com l’origen del ciberatac però els membres asseguren que el suposat hacker té quinze anys
Una captura de pantalla mostrant el contingut del fòrum Nodo 313.

Una captura de pantalla mostrant el contingut del fòrum Nodo 313.

Una captura de pantalla mostrant el contingut del fòrum Nodo 313.

Els youtubers apunten que l'atac prové d'un fòrum espanyol

Els youtubers apunten que l'atac prové d'un fòrum espanyol

Els youtubers apunten que l'atac prové d'un fòrum espanyol

Actualitzada 25/01/2022 a les 11:09
Els streamers treballen com una de les opcions més plausibles que els atacs contra Andorra Telecom que tant els ha perjudicat hagi sorgit d’un fòrum espanyol, Node 313, en què dimecres un dels membres va publicar un post on es parlava de “tirar per terra Andorra Telecom”. Els responsables del fòrum, però, van replicar ahir que disposen d’informació exclusiva que descarta aquesta opció i remarquen que han verificat que “el suposat hacker té 15 anys, però així i tot volen seguir amb la denúncia i pensem que van dar­rere de la persona incorrecta”, remarquen respecte a les intencions d’alguns d’aquests youtubers establerts a Andorra que ja han avançat que creuen qui és l’autor i que presentaran una denúncia a la policia.

Ni els operadors d’Andorra Telecom, ni especialistes en seguretat, ni la mateixa comunitat youtubera ho sap amb precisió. “Que a nosaltres ens consti no hi ha cap reivindicació al darrere”, va assegurar ahir Cèsar Marquina, secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures. “En d’altres ocasions se’ns ha intentat fer xantatge però aquesta vegada ningú ha demanat res”, va confirmar Ricardo Morales, l’streamer conegut pel pseudònim RickyEdit en ser qüestionat sobre l’existència d’alguna extorsió. Davant la confusió, però, Morales va explicar que durant les últimes hores han anat prenent força algunes hipòtesis que, tot i tractar-se només d’especulacions, apunten cap a determinats col·lectius. “Temem que l’atac pugui haver estat perpetuat per algun usuari que vulgui perjudicar greument Auronplay o ElRubius”. “I davant la impossibilitat de poder-los atacar directament s’hagi fet a través de la resta de youtubers del país.”

“També creiem que pot haver anat dirigit cap a Twitch per alguna plataforma que desitgi fer-li la competència.” I també la teoria d’un grup de joves amb coneixements molt avançats que hipotèticament “s’haurien ajuntat amb l’objectiu de hackejar la xarxa d’Andorra”, va afegir. Fonts especialitzades en ciberseguretat van assegurar al Diari que “es tracta d’un atac molt sofisticat i que el delinqüent que hi ha dar­rere segurament gaudeix d’un poder econòmic considerable”. Amb relació a aquest fet, el mateix especialista va destacar que “és necessari contractar serveis especialitzats per ocasionar aquest tipus d’atacs a la dark web i que aquesta activitat no està a l’abast de tothom”. Per altra banda, va apuntar, des de la seva perspectiva, que l’acte criminal el pot haver fet algun grup o organització que es posicioni en contra del trasllat de youtubers al Principat pel fet de pagar menys impostos, o també que es tracti d’un tema de boicot publicitari. “En el moment que es desqualifica un streamer el patrocinador deixa de ser visible”, va apuntar.

Enmig de totes les conjectures, Auron Play va penjar ahir a la tarda un vídeo al seu canal de YouTube oficial, Shur en Directo, en què afirmava que ja disposava “de molta informació contrastada” sobre qui ha estat el causant dels atacs. Així mateix, l’organitzador del torneig va afegir que ell i els seus companys posaran una denúncia col·lectiva juntament amb Andorra Telecom. La parapública ho va fer ahir. “Estem prenent mesures no només en l’àmbit nacional sinó també amb proveïdors internacionals per mitigar els atacs”, va remarcar el portaveu de la companyia, Carles Casadevall.
 
ANDORRA TELECOM ES FA VIRAL A TWITTER
Andorra Telecom es va convertir el cap de setmana en trending topic a Twitter quan els usuaris de la xarxa van saber que el ciberatac anava dirigit a tombar els directes dels youtubers del Principat. En aquest sentit, la xarxa es va omplir de missatges de caràcter satíric i de mems en què es podien llegir frases com la següent: “Tenéis 48 h para volver a España” amb una imatge de Pedro Sánchez dirigint-se als youtubers andorrans. D’altres usuaris van fer referència còmicament al satèl·lit de Musk.
Veure’n més
21
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts