x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Viatge a Barajas

El vol d'Air Nostrum a Madrid és tractat com de fora de la UE

Els passatgers van ser conduïts a la sala de control sanitari i se’ls va obligar a efectuar-se una prova PCR per sortir de l’aeroport
Un passatger mostrant un bitllet de la companyia per volar a la Seu-Andorra.

Un passatger mostrant un bitllet de la companyia per volar a la Seu-Andorra.

Un passatger mostrant un bitllet de la companyia per volar a la Seu-Andorra.

Actualitzada 25/01/2022 a les 11:09
Els passatgers de l’aparell d’Air Nostrum que va aterrar diumenge passat a l’aeroport de Madrid van quedar estupefactes. Sense saber-ne el motiu, algú va decidir canviar el protocol i va equiparar el vol amb origen la Seu d’Urgell amb un vol transoceànic, que equival al fet que les persones que hi van viatjar van ser tractades com si provinguessin d’un país que és de fora de la Unió Europea.

Algun cap –ahir no se sabia qui havia adoptat la decisió– va ordenar que la trentena de passatgers fossin tractats d’aquesta manera, argumentant que Andorra no forma part de la UE i que és un país tercer. Tan aviat van aterrar a la T-4 se’ls va conduir a una sala per fer-se la PCR per “entrar a Espanya”, va detallar ahir un d’aquests viatgers, que descriu que ningú no va atendre al fet que l’avió provenia de la Seu: “Origen Espa­nya i destí Espanya, vaig repetir, però em van amenaçar de cridar a la guàrdia civil si no seguia les instruccions.”

Tothom estava atònit. Hi va haver cert tumult, especialment de les persones que viuen a l’Alt Urgell, mentre que els turistes que provenien d’Andorra ho van acceptar amb més resignació. “Va ser surrealista perquè a la pràctica el nostre era com un vol Barcelona-Madrid, era un vol nacional”, va comentar. De fet, la terminal 4, on arriba l’ATR 72-600 d’Air Nostrum –la companyia regional d’Iberia–, és per a trajectes nacionals i no està previst fer PCR als passatgers que arriben a aquesta zona de l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid.

Des d’AENA –que gestiona la instal·lació– no estaven al corrent ahir d’aquesta circumstància i van explicar que bé podia ser un control aleatori o una mesura dictada pel ministeri de Sanitat. Tampoc estava informat el ministeri d’Economia andorrà de l’odissea d’aquests passatgers, que mantenen que les explicacions que els van donar no van ser d’un control a l’atzar, sinó “que veníem d’Andorra; insòlit, ja que el nostre vol va sortir de territori espanyol, no del Brasil”.
Des de la T-4 se’ls va acompa­nyar després d’una llarga caminada a la sala on està situat el control sanitari de l’aeroport (terminal de vols de fora de la UE) per fer-se les PCR. Allà els esperaven els sanitaris protegits amb el vestit blanc per evitar contagis i els van fer el test, que va ser gratuït. Va ser en aquest moment quan va començar l’enrenou entre el passatge, descontent amb les explicacions donades pels responsables de l’aeroport, que van insistir en la territorialitat d’Andorra com a país no comunitari, però hi ha dubtes que es pugui tractar d’un control sanitari puntual perquè també se’ls va exigir omplir el formulari que Espanya reclama als viatgers de fora de la UE, en el qual s’ha d’indicar d’on provenen, on han estat, a quin hotel s’allotjaran i altres dades que no tenen cap sentit per a un vol intern.


Un veí de la Seu d’Urgell, que fa aquest vol d’anada i tornada cada setmana, va explicar ahir que no entenia què va passar i que sent que “m’han coartat la mobilitat com a ciutadà de la Seu. És de broma, al formulari se’m preguntava de quin país venia...”, va explicar amb sorna.


Es tracta d’un passatger que per motius de negocis es desplaça tots els diumenges a la capital espanyola per passar la setmana. Relata que els vols sempre han funcionat bé, “encara que a vegades ens fan canviar de seient o no podem posar les maletes a les cabines perquè són molt petites, així que les posen a la bodega, com si les facturéssim però no ens cobren res”.


La seva experiència fins ara havia estat satisfactòria. Tots els vols han estat tranquils i considera que l’aparell d’Air Nostrum té bon funcionament i permet gaudir del viatge. Diumenge, però, va arribar a pensar que s’havia equivocat d’avió després de l’arribada a l’aeroport de Barajas.

 
ASSIMILACIÓ AMB ELS HABITANTS EUROPEUS
Ningú va saber donar explicacions ahir. Els passatgers del vol duien el passaport sanitari espanyol i els andorrans estan assimilats a la resta de ciutadans de la Unió Europea, per la qual cosa es fa més estrany trobar una explicació lògica a aquest comportament.
Fonts de la companyia aèria també desconeixien els motius, encara que van descartar que s’acabi imposant aquesta norma. Sí van voler deixar clar que només es poden donar explicacions des d’AENA i que serà un afer temporal.
Etiquetes
Veure’n més
56
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts