Salut defensa que les TMA detecten més el virus que les PCR

El ministeri destaca que la diferència de sensibilitat explica que hi hagi resultats discordants d'una persona en cada prova

La consellera no adscrita, Carine Montaner, a l'hemicicle.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Salut defensa que les TMA són proves amb més sensibilitat per detectar la covid perquè la tècnica que s'empra diagnostica amb menys càrrega viral que si es fa una PCR. I afirma que això explica que una persona que es fa una TMA analitzada pel SAAS pugui donar positiu al SARS-CoV-2 i després negatiu en una PCR que es faci a un laboratori privat, en resposta a una pregunta de la consellera Carine Montaner que plantejava per què aquesta divergència de resultats que han tingut alguns ciutadans.

Els arguments del ministeri en l'escrit publicat avui al Butlletí del Consell són que "els laboratoris d’Andorra utilitzen la PCR, i un pacient que es fa una prova el mateix dia, ja sigui mitjançant una PCR o TMA, pot generar resultats discordants. Això s’explica en persones amb una càrrega viral molt baixa, no detectable per PCR, però detectable per TMA". Salut especifica que en cadascuna d'aquestes dues tècniques es fa servir una tecnologia "i aquesta diferència té com a conseqüència l’increment del nivell de sensibilitat de la TMA enfront de la PCR i fa que la TMA pugui detectar un nombre de fragments virals més baix que els que pot detectar la PCR". I afirma en la resposta a la consellera que "el Govern té constància d’alguna queixa en relació amb ciutadans confinats amb un resultat de TMA positiu i un resultat d’una prova de laboratori negatiu el mateix dia" com ella planteja i que són les característiques diferents de les proves "la raó per la qual es pot donar aquesta circumstància".

Salut fa referència en la resposta parlamentària a un article publicat el 2020 per investigadors dels Estats Units comparant "l’LOD (Limit Of Detection) entre la PCR (TaqPath, Thermofisher) i la TMA d’Hologic (la mateixa utilitzada pel SAAS). En el marc de l’estudi citat, la TMA permet detectar fins a un mínim de 5.500 còpies/ml, mentre que la PCR pot detectar, en el millor dels casos, un mínim de 55.000 còpies/ml". I afegeix el ministeri que les dades mostraven que "la sensibilitat de la TMA en aquest estudi va ser de 98,1%, i la de la PCR de 96,2%, i les dos tècniques van presentar un 100% d’especificitat".

tracking