x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Picaresca amb les baixes per Covid

Alguns empresaris detecten persones que treballen presencialment tot i tenir un resultat positiu per no agafar la baixa
Una infermera realitza una TMA a l'stop lab.

Una infermera realitza una TMA a l'stop lab.

Una infermera realitza una TMA a l'stop lab.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/01/2022 a les 05:55
L’increment de casos per la variant òmicron està posant entre les cordes també el sistema laboral. El fet que la nova soca sigui més lleu en molts dels casos i que les baixes per Covid no siguin del 100% està provocant que persones que han donat positiu i no poden fer teletreball per la naturalesa de la seva feina decideixin anar a igualment a treballar sense comunicar-ho. La casuística es dona especialment en el cas dels temporers, que en moltes ocasions ni tan sols tenen dret a baixa perquè porten poc temps cotitzant al país, però no són els únics. Diversos empresaris ho han indicat al Diari i també va confirmar tenir-ne constància el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena. Es tracta, per exemple, de personal de manteniment o de neteja, que en molts casos tenen salaris baixos i agafar la prestació per incapacitat temporal els suposa una pèrdua massa gran d’ingressos que no els permet arribar a final de mes.

Actualment, segons les darreres dades del ministeri de Salut, hi ha més de 5.000 casos actius. Això provoca, segons Cadena, que hi hagi empreses que estiguin treballant amb una mitjana d’entre un 20 i un 25% del personal de baixa “i això els complica molt el dia a dia”. La problemàtica s’agreuja, tal com també confirmava el responsable de la CEA, amb els treballadors temporers i la dificultat per gestionar les seves baixes en molts dels casos. “Si no tenen dret a baixa i no van a treballar, no cobren i això genera un problema important”, va indicar Cadena, que va afegir que “si se salten el període de confinament posen en risc als altres”. La casuística es dona també en la gent asimptomàtica. “Li diuen que és positiu però no li fa mal res i se’n va a treballar però amb aquesta actitud poses en risc els altres”, va remarcar Cadena.

PROBLEMA SANITARI
“Entenem que és un problema més sanitari que no laboral tot i que també afecta les empreses”, va considerar Cadena. La CEA va posar en coneixement del Consell Econòmic i Social les dificultats que els està generant la situació i va demanar més “agilitat a l’hora de concedir la baixa i l’alta tan aviat com es pugui”. En aquest sentit també va exposar que hi ha empreses que demanen al treballador que abans de tornar es faci un test d’antígens per descartar que ja no contagia, tot i que el protocol no ho marca. “És una manera de controlar que l’autoresponsabilitat que demana Salut es compleix”, va explicar, perquè, “per molt que vulguis anar a treballar, si encara tens la malaltia, és important quedar-se a casa”.


Cadena és conscient de la difícil situació que s’està vivint i entén que la Covid està saturant els metges referents i també la CASS i d’altres sectors i que “hem de superar la situació com puguem”. Amb tot, recorda que hi ha empreses que fins i tot es veuen abocades a tancar per la falta de recursos i que, si la situació s’allarga, serà insostenible. Reconeix que una de les opcions que es podrien tirar endavant per intentar pal·liar el problema és que els temporers poguessin tenir dret a baixa per tal que no es saltessin el confinament. Admet, però, de la dificultat de canviar les normes encara que sigui de manera temporal. Un altre aspecte que ajudaria a evitar que se saltessin el protocol és una baixa del 100%, com es va fer al principi de la pandèmia. En aquest sentit, Cadena va indicar que “hi ha casos de persones que tenen un salari molt baix que amb la baixa no poden arribar a final de mes”.


El problema s’amplia també en l’àmbit laboral, no només sanitari, perquè el fet que un positiu vagi a treballar provoca d’altres contagis i que els companys de feina també s’hagin d’aïllar per prevenció. “És molt fàcil que aleshores una petita empresa es quedi sense ningú i hagi de tancar el negoci”, posava en relleu Cadena.

 
3.000 PERSONES DE BAIXES PER LA COVID
Des de principi d’any s’han concedit unes 4.000 baixes laborals a causa de la Covid-19. D’aquestes, unes mil han estat rebutjades per la persona que havia donat positiu al·legant que podia fer teletreball, segons dades proporcionades per la CASS. Alguns empresaris van indicar que hi ha persones que envien el correu per renunciar a la baixa, que es dona de forma automàtica per set dies, tot i no poder fer teletreball, i es presenten al lloc de feina sense que ningú sàpiga que ha donat positiu.
Veure’n més
41
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts