afers exteriors

França no prioritza l'acord d'associació d'Andorra

El dossier només mereix tretze paraules en el programa de 77 planes de la presidència gal·la del Consell de la Unió Europea

El president i Copríncep francès, Emmanuel Macron, en la intervenció que va fer dimecres a l'Eurocambra.AGÈNCIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La presidència buscarà avançar en les negociacions en curs amb Andorra, Mònaco i San Marino”. Tretze paraules en un document de 77 pàgines. Aquest és l’espai que mereix la negociació per a l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea en el programa de treball de la presidència de torn francesa del Consell de la Unió Europea que es va iniciar l’1 de gener i s’allargarà fins al 30 de juny. Tretze paraules que no es mereixen ni un paràgraf específic per a la negociació, ja que la frase finalitza amb un “ i contribuirà a la tasca d’avaluació continuada de la relació entre la Unió Europea i Suïssa”.

La negociació d’Andorra amb Brussel·les s’inclou en l’apartat del document titulat Relacions amb el Regne Unit, els Estats de l’Associació Europea de Lliure Comerç (AELC), Andorra, Mònaco i San Marino, un apartat, a la pàgina 10 del programa, que comença assenyalant que “la presidència francesa seguirà de prop l’evolució de la relació amb el Regne Unit. Garantirà que es preservi la unitat dels estats membres i que el Regne Unit respecti els seus compromisos, en particular pel que fa al Protocol de l’acord de retirada sobre Irlanda i Irlanda del Nord, sobre competència lleial i sobre la pesca”.

Finalment, segueix l’apartat, “pel que fa al govern intern de la Unió, la Presidència s’esforçarà, després de rebre la proposta de la Comissió, per avançar en la mesura del possible les negociacions relatives al projecte de reglament sobre els procediments per a l’adopció per part de la Unió de determinades mesures previstes en l’Acord de Comerç i Cooperació”. És després d’aquesta frase que es fa referència als països, entre els quals Andorra, que estan en ple procés de negociació per un acord d’associació amb la Unió Europea.

ESPERANÇA ANDORRANA

La poca transcendència, almenys sobre el paper, que la presidència francesa del Consell de la Unió Europea dona a les negociacions per a l’acord d’associació, topa amb les esperances que té o tenia posades el Govern en aquests propers sis mesos per avançar en aquest dossier.

Cal recordar, per exemple, la trobada que el cap de Govern, Xavier Espot, i el president i Copríncep francès, Emmanuel Macron, van mantenir el passat 21 de juny a París. En aquella trobada -es va explicar des de l’executiu- es va tractar l’estat de les negociacions per assolir l’acord d’associació amb la Unió Europea. Espot va exposar a Macron els avenços i els contactes mantinguts com la reunió, el mes passat, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i que a la tardor es reuniria amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. El cap de Govern, el Copríncep francès i la síndica general, Roser Suñé, també present a la reunió, van coincidir que la presidència francesa del Consell de la Unió Europea el primer semestre del 2022 ajudaria a fer avançar el dossier. “Serà una bona oportunitat per donar un impuls significatiu a les negociacions, particularment en els aspectes que requereixen un arbitratge polític com ara la política migratòria, els serveis financers o el mercat de les telecomunicacions”, explicava en el seu dia el cap de Govern en declaracions al Diari.

Un dia després de la trobada amb Macron, el cap de l’executiu es reunia amb el primer ministre francès, Jean Castex, i el dossier europeu també sortia a la reunió si més no des de la banda andorrana. I és que un dels aspectes que va expressar Espot durant la reunió amb Castex va ser la necessitat de comptar amb un arbitratge polític en les negociacions de l’acord d’associació, aprofitant l’avinentesa de la presidència francesa al Consell de la Unió Europea durant el primer semestre d’enguany.

El cap de Govern, el setembre, en l’acte d’inauguració de la Universitat d’Estiu i Tardor, va mostrar-se optimista perquè aspectes cabdals com ara la lliure circulació de persones, la lliure prestació de serveis o les prestacions socials es puguin abordar durant els propers mesos, coincidint amb la presidència de França al Consell d’Europa.

tracking