824 contagis nous i 988 TMA pendents

Salut registra 253 aules afectades per la detecció de casos de covid

Stoplab de la plaça de brausFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La notificació de resultats de TMA pendents des de principis de setmana ha provocat avui un increment dels positius registrats fins a 824 corresponents a residents i 15 més de turistes, segons ha informat el ministre de Salut. Joan Martínez Benazet ha destacat que aquestes xifres s'han de prendre "amb cautela" per avaluar l'evolució de la pandèmia i ha indicat que dilluns es donaran les dades de contagis corresponents a cada dia en funció de la data de recollida de les mostres. I ha explicat que hi ha 988 TMA acumulades a l'hospital per analitzar i entre les quals s'inclouen les que s'han fet avui "i dissabte o diumenge ja estarem al dia i es començaran a donar els resultats entre 12 i 24 hores".

El titular de Salut ha remarcat que el retard de les proves "s'està recuperant amb bastant rapidesa i no hi ha hagut més problemes" i ha afirmat que "també ens ha ajudat" el canvi de protocols que fixa que s'han de fer tests ràpids d'antígens (TRA) i restringeix les TMA. Martínez Benazet ha manifestat que "seguim fent TMA però molt recolçats en TRA" perquè ha recordat que hi ha l'amenaça de falta d'estocs de reactius per a les proves i no hi ha cap problema en el subministrament de tests. I ha incidit que en aquesta fase la pandèmia la malaltia és una altra perquè "òmicron no dona la mateixa gravetat" i no hi ha tant risc d'acabar a l'UCI i no cal la mateixa "intensitat diagnòstica. Sí que hem d'estar atents i intentar aturar i alentir aquesta onada perquè no ens col·lapsi per baixes laborals però no es tracta d'afinar tant com afina la TMA o la PCR en tots els casos i tots els sistemes sanitaris han girat cap als TRA".

L'augment de diagnòstics eleva els casos actius a 5.009, 402 més que ahir, i baixa "de manera notable" la pressió hospitalària perquè s'han donat tres altes d'ingressats i queden 8 malalts amb la covid al centre. Tres dels afectats estan a habitacions de planta i cinc pacients estant a l'UCI, tots ells amb ventilació mecànica. Martínez Benazet ha especificat que cap dels infectants per SARS-CoV-2 de planta "no tenen risc d'anar a l'UCI i tenen quadres lleus o moderats" de la malaltia. El Cedre continua amb dos residents amb el virus asimptomàtics que estan en aïllament.

La incidència segueix a l'alça a les escoles amb 253 aules amb casos de covid, de les quals 29 estan tancades i 185 amb part dels alumnes confinats pel virus. El ministre ha detallat que ahir es van fer 1.308 tests ràpids d'antígens als centres educatius i es van identificar 84 positius.

37.157 terceres dosis

Joan Martínez Benazet ha insistit que l'estratègia per fer front al coronavirus "és seguir vacunant perquè estem veient que per als vacunats, especialment amb tres dosis, augmenta molt la protecció contra qualsevol variant i no sabem quin és el futur de la pandèmia però moltes coses apunten que vindrà el bon temps". Salut ha administrat ja 37.157 terceres dosis, 918 de les quals es van posar ahir, i el total d'inoculacions suma 151.860 injeccions.

La xifra de població amb una dosi ascendeix a 57.749 persones, una més que ahir, i 56.954 majors de 16 anys han rebut dos vaccins, 31 més que dimecres, el que representa el 81,8% de la població adulta vacunable. La vacunació de joves de 12 a 15 anys amb dues dosis arriba al 68,4% d'aquesta franja d'edat.

tracking