Intervenció al Consell de la UE

Govern no se sent al·ludit per Macron i l'avortament

El president i Copríncep francès demana a l’Eurocambra que s’incorpori la interrupció voluntària de l’embaràs a la Carta de Drets de la UE

Emmanuel Macron va parlar ahir a l'Eurocambra per la presidència de torn francesa.Agències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern no se sent interpel·lat per la defensa que va fer ahir el president de França i Copríncep, Emmanuel Macron, del dret de l’avortament. Ho va fer en el marc de la seva intervenció al ple de l’Eurocambra per explicar les prioritats de la presidència de torn francesa del Consell de la Unió Europea (UE). Macron va proposar incloure el dret a l’avortament a la Carta de Drets Humans de la UE amb l’objectiu de protegir-lo “explícitament”, un document que és legalment vinculant. “M’agradaria que poguéssim actualitzar aquesta carta, en particular per ser més explícits en la protecció del medi ambient o el reconeixement del dret a l’avortament”, va dir el president i Copríncep francès davant dels eurodiputats.

Preguntat en la roda de premsa posterior al consell de ministres per les paraules de Macron, el portaveu del Govern, Eric Jover, va indicar que “tenim un respecte total pel que ha dit Macron”, per matissar que “ho ha dit com a president de França i no com a Copríncep”.

El portaveu del Govern va afegir que Macron quan va visitar Andorra “va saber diferenciar la seva responsabilitat com a autoritat francesa de la d’autoritat andorrana”.

Jover va recordar que en segons quines temàtiques “cadascun dels nostres Coprínceps té posicionaments diferents” i que aquestes diferències “fan part de la riquesa del sistema institucional del Principat, que l’ha fet perdurar set segles”. I va insistir que “hem d’entendre les declaracions de Macron com a president de la República francesa i no com a Copríncep”.

Preguntat si l’entrada del dret a l’avortament a la Carta de la UE podria afectar un futur acord d’associació d’Andorra amb Brussel·les, el portaveu del Govern va ser molt contundent: “No afectarà l’acord d’associació ni el procés de negociació.”

Jover va recordar que “no volem ser membres de la UE” i va assegurar que “estem veient que en el marc dels acords d’associació, a la Unió Europea hi ha respecte a les idiosincràsies de cadascun dels diferents països”.

SENSE DATA PER A LA REUNIÓ AMB L'EXECUTIU

La reunió per parlar sobre l’encaix de l’avortament al Principat a la qual es va comprometre el cap de Govern, Xavier Espot, en seu parlamentària encara no té data. Els socialdemòcrates van proposar que se celebrés el 18 de gener, però l’executiu va rebutjar la data al·legant que es tractava d’un tema d’Estat i que per tant no tenia sentit que només hi participessin DA i el PS. És per això que el Govern va decidir parlar-ne també amb la resta de forces polítiques i ara s’està en espera de la resposta per concretar el calendari. La qüestió es va parlar en la darrera junta de presidents del Consell i, segons van indicar les fonts consultades, els liberals estarien a favor de participar-hi i falta el posicionament de terceravia.

tracking