x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

TMA restringides

Els tests ràpids d’antígens seran la primera opció per al diagnòstic per descarregar les màquines i per pal·liar la major dificultat per tenir reactius
Tests ràpids d'antígens a l'stoplab.

Tests ràpids d'antígens a l'stoplab.

Tests ràpids d'antígens a l'stoplab.

Fernando Galindo
Actualitzada 19/01/2022 a les 05:43
L’avaria de la màquina de TMA inoperativa des de divendres es va reparar dilluns al vespre i la previsió és que amb les dues màquines a ple rendiment durant els propers dies es recuperi el ritme de notificació de resultats previ al problema, és a dir, amb un marge de 12 a 24 hores. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va quantificar el coll d’ampolla en 4.405 proves pendents des de divendres i va assegurar que si no hi havia cap daltabaix totes les persones que es van sotmetre a la TMA divendres ja haurien rebut el resultat durant el dia d’ahir, i que de manera progressiva s’anirien solucionant els retards fins arribar a la normalitat precol·lapse. Ara bé, durant el dia d’ahir també es van retocar els protocols per tal de restringir les TMA i donar un major pes als als tests ràpids d’antígens en la tasca diagnòstica que es fa als stoplabs. Es tracta d’ajudar a no saturar les màquines de TMA però també d’anticipar-se al major problema per aconseguir reactius. “De moment en tenim de subministrats per Hologic però sabem que en properes remeses tothom rebrà una quantitat menor per la casuística enorme d’òmicron al món”, va exposar el ministre.

El canvi dels protocols consistirà a fer testos ràpids d’antígens en primera instància a tots els contactes de positius sempre que estiguin vacunats i siguin o no simptomàtics. En el cas de les persones que tinguin símptomes, se’ls farà una TMA en cas que la prova ràpida doni negatiu. Si és una persona asimptomàtica la prova que se li farà transcorregudes les 72 hores del contacte serà un test ràpid d’antígens. Només als no vacunats asimptomàtics se’ls farà una TMA des del principi i el titular de Salut va recordar que han d’aïllar-se des del primer dia encara que no presentin cap símptoma. Però al sisè dia de confinament en lloc d’una TMA se’ls farà una prova ràpida.

Estrictes
“Res és infal·lible, tampoc la tecnologia”, va expressar el ministre, tot insistint en les disculpes que ja va expressar la secretària d’Estat Helena Mas dilluns pel retard en la comunicació dels diagnòstics. “Lamentem el perjudici que aquesta situació excepcional ha creat tant per la inquietud per no saber el diagnòstic com en l’activitat professional i lectiva”, va manifestar. Per als treballadors, la baixa laboral serà retroactiva des del primer dia.


El responsable de la cartera de Salut va recordar que les dues màquines tenen capacitat d’analitzar 1.500 mostres al dia però que mentre “en anteriors onades teníem marge enorme i inclús en podíem oferir a l’Alt Urgell”, en aquesta l’alta incidència de casos ha posat en molta tensió els aparells. “Ha posat en situació crítica les màquines, que han treballat en continu fins que una ha tingut una avaria”, va exposar. La peça que havia d’arribar de Bèlgica ho va fer dilluns com estava previst i l’aparell va començar a funcionar a les nou de la nit. El ministre va indicar que Hologic, l’empresa que subministra la tecnologia, els havia ofert una nova màquina si la substitució de la peça no funcionava, però que no s’han plantejat tenir una tercera perquè “inclús el problema seria d’espai” i perquè la dificultat que es pot donar “no es tant de màquines com de reactius”.


Tot i que ja s’havia donat prioritat als tests d’antígens en el darrer protocol el que succeïa és que si una persona demanava una TMA se li feia, va explicar el ministre. La laxitud s’acaba i Benazet va recordar que estan operant com ja s’està fent a molts països, que el major coneixement de l’òmicron permet modular els protocols i que les proves d’antígens tenen l’avantatge de la immediatesa. De fet, va avançar que en un futur pot acabar plantejant-se que les TMA només es facin sota prescripció mèdica.


Benazet va llançar un missatge a la població conscient del cansament per la sisena onada i el perjudici familiar i laboral, agreujat per l’afer de les proves: “És una pandèmia, hem de passar el mal de panxa entre tots.”


LA INCIDÈNCIA DE L'AVARIA


1 Un total de 4.405 proves pendents des de divendres

L’acumulació pendent de resultats s’ha de resoldre els propers dies un cop les dues màquines tornen a ser operatives. Des de divendres fins ahir al migdia se n’havien acumulat 4.405 i els resultats de divendres s’havien d’acabar de notificar ahir.

2 Major prioritat als tests d’antígens
Per no posar en tanta tensió les màquines TMA i per anticipar-se a un possible problema de reducció de la disponibilitat de reactius, l’executiu ha modificar els protocols per prioritzar l’ús de tests ràpids en el diagnòstic als stoplabs.

3 Prova ràpida als contactes de positiu
A la persona contacte d’un positiu se li farà un test ràpid d’antígens, tingui o no símptomes. En el cas que presenti símptomes compatibles amb el virus i doni negatiu serà quan se li faci una TMA per confirmar o descartar el resultat.

4 TMA en primera instància només als no vacunats
La TMA sí que es manté en primera instància per als contactes de positius no vacunats i asimptomàtics pel major risc que tenen els no vaccinats si es contagien. Però la prova que se’ls fa al sisè dia d’aïllament passarà a ser un test ràpid.
Veure’n més
18
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts