Tests d'antígens per evitar nous col·lapses de proves

Govern canvia els protocols per reduir el nombre de TMA per la previsió de falta de reactius

Un jove ciutadà es fa la prova després de les festes de Nadal

Proves test TMA TRA COVIDFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern ha modificat avui els protocols per a la detecció de la covid prioritzant els tests ràpid d'antígens (TRA) per reduir el nombre de TMA que es fan. El ministre Joan Martínez Benazet ha exposat que les persones amb símptomes de la infecció hauran de fer-se primer un TRA i no una TMA com molta gent demanava fins ara i els contactes directes de positiu que no tinguin símptomes i que estiguin immunitzats hauran de fer-se un test al sisè dia d'aïllament i no una prova de diagnòstic com fixava fins ara el protocol. Per a aquests casos es manté igual la TMA com a primera prova a les 72 hores del contacte.

El titular de Salut ha recalcat que és necessari limitar l'ús de les TMA "per evitar nous col·lapses i tenir menys pressió de TMA" ja que ha emfatitzat que més enllà de tenir problemes amb les màquines com ha succeït per l'avaria es preveuen problemes per falta de reactius. Martínez Benazet ha explicat que hi ha una ruptura d'estocs d'abast mundial dels reactius necessaris per analitzar les TMA i les PCR perquè no hi ha capacitat de producció mundial per subministrar el material a tots els països amb l'increment de proves per la variant òmicron. I ha especificat que tots els països rebran reactius però en una quantitat inferior a la sol·licitada i per això Salut s'anticipa a la situació que vindrà fent menys TMA, que també és la prova que fan al Regne Unit on també estan prioritzant els tests ràpids.

Els protocols s'han treballat amb el Col·legi de Metges per l'experiència que estan tenint en l'atenció als pacients i el ministre ha recalcat que les persones amb símptomes hauran de passar primer el test i si és negatiu podran accedir a la TMA i ha defensat que el TRA és un filtre que "té el gran avantatge de la immediatesa en el resultat i tot i que és menys sensible òmicron és una variant menys greu". I ha avançat que el proper pas, que ja s'està analitzant, és que les TMA es facin només per prescripció mèdica.

El ministre ha insistit en la importància de la vacunació per protegir-se de la nova soca que ha recalcat que "és una infecció menys greu però no s'ha de banalitzar perquè no és una grip i hem de seguir tothom prenen precaucions per no col·lapsar ni la capacitat de proves ni les empreses". I ha precisat que encara que la nova soca no tingui efectes directes sobre el pulmó com les anteriors "no vol dir que no pugui provocar una pneumònia i qualsevol virus respiratori en pot fer".

Salut va administrar ahir 1.208 dosis que eleven a 34.378 les persones majors de 18 anys amb el tercer vaccí per al que ja s'ha convocat a tota la població amb més de 18 anys "que han pogut tenir accés a la vacuna que protegeix més contra formes greus". El total de fàrmacs inoculats contra la covid ascendeix a 148.949.

Martínez Benazet ha manifestat que es continua treballant amb el Col·legi de Farmacèutics per poder proveir els tests d'antígens amb tarifa més baixa "però no hem trobat el model i demà al consell de ministres s'analitzaran una sèrie de propostes".

tracking