x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Salut suma 4.405 TMA pendents de resultat

Martínez Benazet remarca que les proves més antigues són de divendres passat i rebran la notificació avui fins a la matinada
Joan Martínez Benazet donant explicacions sobre les TMA aquesta tarda

Joan Martínez Benazet donant explicacions sobre les TMA aquesta tarda

Joan Martínez Benazet donant explicacions sobre les TMA aquesta tarda

Fernando Galindo
Actualitzada 18/01/2022 a les 19:45
L'avaria d'una de les màquines de TMA ha provocat un col·lapse de 4.405 proves segons ha explicat aquesta tarda el ministre de Salut. Joan Martínez Benazet ha detallat que les proves més antigues són 1.013 de persones que es van fer la TMA divendres passat i que totes elles rebran la notificació amb el resultat avui fins a la matinada. 

Un total de 876 mostres corresponen a dissabte i d'aquestes entre 200 i 300 persones tindran avui l'avís del resultat. De diumenge hi ha 921 TMA pendents, 1.086 es van fer ahir dilluns i 509 s'han fet avui fins al migdia. Martínez Benazet ha remarcat que a partir de les notificacions d'avui es començarà a recuperar el marge per poder progressivament tornar a informar a la persona que s'ha fet la TMA del resultat de la prova diagnòstica entre 12 i 24 hores després de fer-la.

El ministre ha comparegut "per demanar excuses a tothom" que s'ha vist afectat per aquests retards dels resultats i ha lamentat els perjudicis que han pogut tenir pels dubtes de no saber si estaven contagiats per la covid i per l'afectació laboral que pugui haver tingut. I ha subratllat que es tracta de "situacions que no es poden preveure" i que "la pressió tan brutal d'òmicron ha ajudat a l'avaria" perquè les màquines "estan sota estrés constant, en situació crítica treballant les 24 hores". 

El ministre ha destacat que els aïllaments a l'espera de resultats que acaben sent negatius o els confinaments que molts nens i les famílies estan patint més d'una vegada i la falta de personal a les empreses per la infecció són conseqüències "perquè estem en una pandèmia i s'ha d'aguantar i esperar que baixi òmicron. Hem de passar aquest tràngol". 

Baixada d'actius
Martínez Benazet ha informat que avui s'han notificat 402 positius de ciutadans del país i 9 de turistes i s'arriba als 31.007 afectats pel virus des de l'inici de la pandèmia. Els casos actius disminueixen fins als 4.567 i hi ha 26.296 persones que han superat la infecció. El ministre ha incidit que el balanç sanitària d'avui està condicionat per la falta de resultats de les TMA pendents però que per la pressió i evolució està deixant la variant òmicron que ja havia d'haver generat impacte sanitari es pot dir que "és molt minsa" la pressió hospitalària.


El titular de Salut ha indicat que hi ha 16 ingressats amb covid a l'hospital dels quals 8 estan a planta i 8 a l'UCI on queden 4 malalts amb ventilació mecànica el que ha qualificat com "una excel·lent notícia perquè veiem que la pressió sobre el sistema sanitari s'ha anat reduint". I ha anunciat que les proves que es fan als ingressats des de dilluns de la setmana passada per determinar si tenen òmicron han revelat que tots els ingressats a l'UCI estan afectats per la soca Delta, perquè són persones que porten entre 3 i 4 setmanes al centre, i que a planta hi ha dos ingressats amb òmicron.


Joan Martínez Benazet ha destacat que els brots a les residències es van apagant i només hi ha dos usuaris amb la covid a El Cedre que són asimptomàtics reiterant que aquesta afectació limitada demostra l'efecte de les vacunes.


48 escolars contagiats

El que segueix a l'alça és la incidència als centres educatius que acumulen avui 23 classes tancades, 145 amb alumnes confinats i 29 en vigilància passiva. El ministre ha remarcat que al sistema escolar "tindrem més circulació de virus i hem de mantenir la vigilància perquè no tingui un efecte amplificador" ja que ha repetit, com va anunciar en una entrevista a Diari TV, que "té por per l'impacte a les escoles".

Martínez Benazet ha assenyalat que avui s'han fet 1.030 tests ràpids a les escoles que han detectat 48 alumnes positius i ha reblat que "no és un índex excessivament alt però seguirem amb els cribratges setmanals". 
  • #10 Jueves
    (19/01/22 12:54)

    Podrieu deixar de citar el que no tenía ni idea, centreu-vos en complir les normes posades igual aixi les coses van millor. O igual voleu una altra vegada un tancament del país? No ens pasem de llestos fan el que poden i tambe están cansats de tot aixo

    Respondre
  • #9 pitu
    (18/01/22 23:41)

    TOTS AQUETS COMENTARIS QUE FEU FAN PENA. SOU UNA COLLA DE CRETINS,MALEDUCATS I DESAGREITS

    Respondre
  • #8 Shazam
    (18/01/22 21:30)

    Aquest tio es un campio : aixo es Can Pixa ! Vinga Joan d Ameli agafa la flauta i continua tocant 

    Respondre
  • #7 Jo
    (18/01/22 21:02)

    No es cert. Hi han proves de dijous passat que encara no s'han notificat. I demà estem a dimecres. Parlo amb coneixement de causa.

    Respondre
  • #6 Pipo
    (18/01/22 20:32)

    Hater va dir..
    No, per això em deixo 500 euros cada mes a la cass des de fa 20 anys, saps del que parlo?

    Respondre
  • #5 Hater
    (18/01/22 20:21)

    Perquè concertar proves pcr amb laboratoris privats no, oi?

    Respondre
  • #4 pipo
    (18/01/22 19:27)

    A veure si es veritat, jo me la vaig fer el divendres, espero el resultat aquesta matinada. Mentres tant anar gastant diners en test d'antigens... com que ens sobra la pasta

    Respondre
  • #3 Carmeta
    (18/01/22 18:53)

    Millor rodes de premsa i estar informats que res.... Fan el que poden.

    Respondre
  • #2 Gabriel
    (18/01/22 18:49)

    Olee viva la Pepa

    Respondre
  • #1 Canillenc
    (18/01/22 16:16)

    El país de les rodes de premsa i les compareixences. Qui no té feina el gat pentine.

    Respondre
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts