Justícia

El comerç de diamants tornarà a ser investigat per l'Audiència

Admet a tràmit una querella contra Manuel Terrén, involucrat en el Grup Orfund

La façana de l'Audiència NacionalAudiència Nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Alejandro Abascal investigarà el ciutadà espanyol Manuel Terrén Parcerisas per la presumpta participació en el comerç de diamants de sang a Sierra Leone arran d’una querella presentada per un dels treballadors que s’haurien dedicat a l’extracció del preuat mineral a Tombodu.

Després de l’admissió d’aquest escrit, presentat el mes de setembre passat, el responsable del jutjat central d’instrucció número 1 ha acordat prendre declaració el 7 de febrer a partir de les 10.00 hores al denunciant, el ciutadà de Sierra Leone Ahia Ngekia, i als testimonis Luis Bielsa, Joan Samarra, Ramón Terrén i Josep Lluís Buch. I tot això, segons es desprèn de la querella, pel paper “clau” que Manuel Terrén hauria jugat al costat d’altres empresaris, secundant a través del Grup Orfund l’esforç mitjançant el comerç i la compra de diamants, permetent a les faccions armades obtenir armes i municions. Els fets que se li imputen podrien ser constitutius de delictes de lesa humanitat i d’organització criminal.

En aquesta, el querellant descriu que va ser obligat a treballar dia i nit al costat d’altres 300 civils en condicions inhumanes per a l’extracció del mineral. Durant els treballs, Ngekia va presenciar la mort de tres dels seus companys. Un d’ells hauria estat assassinat després que els militars pensessin que es volia escapar. Dos d’ells haurien mort d’esgotament. El querellant, a més, també va haver de treballar en l’enderrocament d’un pont per facilitar el treball a les mines.

L’escrit també recorda i detalla el paper que l’expresident de Libèria Charles Taylor hauria tingut entre el 1997 i el 2003, per la qual cosa va ser condemnat a 50 anys de presó. En concret, per haver prestat assistència al capdavant del Front Revolucionari Unit en les activitats mineres. Així, Taylor hauria rebut diamants del grup armat a canvi d’armament i connectat empresaris amb el front amb el propòsit d’establir acords per a la compravenda de material bèl·lic.

tracking