Tres pacients han estat hospitalitzats a casa des del desembre

El nou dispositiu va arrencar el mes passat i ha atès tres persones majors de 65 anys, que han estat ingressats entre 5 i 14 dies

L'ingrés a domicili allibera llits hospitalaris.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tres pacients majors de 65 anys ja han estat hospitalitzats a domicili, sent els primers usuaris d’aquest dispositiu que es va posar en marxa finalment el mes passat amb alguns mesos de retard respecte a la previsió inicial, que confiava a iniciar-lo ja durant el mes de juny. El Govern va aprovar al maig el decret de regulació d’aquest nou servei que substitueix l’hospitalització tradicional, de manera que l’atenció sanitària es desplaça al domicili del malalt i no és el malalt qui ha de passar uns dies en una habitació d’hospital. En els primers casos tractats els dies d’ingrés van ser 14, 8 i 5, respectivament.

Perquè un pacient pugui tractar-se al propi domicili ha de complir un seguit de requisits, de salut però també de condicions de l’habitatge, i ha de tenir algú proper que el cuidi a casa. En la presentació del dispositiu, el director general del Servei d’Atenció Domiciliària (SAAS), Josep Maria Piqué, va comentar que el tipus de pacient que en podria ser destinatari és o bé una persona gran amb un estat fràgil que quan s’aguditza necessita un ingrés i que podria fer-lo a casa o bé un pacient de qualsevol edat amb una malaltia aguda que es descompensa i necessita tractament. En els casos concrets tractats fins ara l’afectació de salut que presentaven els usuaris van ser infeccions en dos dels casos (del tracte urinari i del tracte respiratori, respectivament) i un dolor agut en brot reumàtic en el cas del tercer pacient.

Comoditat i estalvi

L’hospitalització a domicili tot just comença el rodatge però els càlculs inicials eren que s’hi poguessin beneficiar entre un 10 i un 15% dels pacients ingressats a l’hospital de Meritxell. Es tracta d’una fórmula que les autoritats sanitàries defensen com més còmoda per al pacient, que no s’ha de sotmetre a les rutines estrictes del centre sanitari i que a més evita el risc de contreure alguna infecció en l’entorn hospitalari, un fet que ha agafat especial rellevància amb els dispositius hospitalaris tensionats per la pandèmia, ara a la sisena onada. Permet, a més, alliberar llits hospitalaris per destinar-los als pacients que necessitenun major suport professional i de recursos tècnics. A més, suposa un estalvi econòmic que es va xifrar en un percentatge del 40%, que també repercuteix en el pacient que ha d’assumir pel copagament un 10% del cost.

El nou servei s’ha planejat amb la possibilitat que es puguin atendre fins a sis pacients a l’hora, atès que també hi ha d’haver una organització dels professionals sanitaris que s’hagin de desplaçar als domicilis en qüestió. La fórmula –que ja existeix fora de les fronteres– es complementa amb altres accions per reduir els ingressos hospitalaris com ara incrementar les operacions quirúrgiques ambulatòries.

tracking