rEPORTATGE

Marrugat s'acomiada

La històrica botiga del Principat especialitzada en instruments musicals abaixa la persiana després de dècades oferint els seus serveis a músics del país i de més enllà de la frontera.

Façana actual de la botiga Marrugat Rapsodia al carrer Bonaventura Riberaygua.Adrià Esteban

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 89 els meus pares em van comprar una guitarra elèctrica al Marrugat” explica Oriol Vilella, que no té cap problema per a recordar que es tractava exactament d’una Fender Stratocaster de l’any 88. Segurament, aquesta és tan sols una de mil anècdotes dels músics d’aquest país que al llarg dels anys han freqüentat la botiga Marrugat Rapsodia, que ha abaixat persianes aquest any. “Jo tinc una col·lecció molt important de més de 30 guitarres i la gran majoria han estat comprades en aquesta botiga”, afegia el músic mentre detallava que no només hi ha tingut relació com a client sinó també com a músic professional. “Com a músic considero que ha estat una botiga important per al país. La gent la freqüentava molt”, apuntava.

De fet, la rellevància de Marrugat al llarg de tot aquest temps –que ha tingut una incidència més que destacable en l’àmbit de les guitarres per haver estat un dels importadors oficials de marques com Fender i Gibson– ha traspassat fronteres. “Tu parlaves amb qualsevol músic de baix com Quimi Portet o membres dels Gossos i, quan els deies que eres d’Andorra, pràcticament et preguntaven per l’Otilio o en Manel, els dependents icònics de la botiga... Hi havia molta gent que pujava expressament a Andorra a comprar!”, assegurava Vilella. En aquest sentit, Manel Malagueta, un dels dependents que va estar treballant a la botiga durant 26 anys explicava que, des de la seva inauguració, l’establiment havia evolucionat molt. En aquest sentit, en destacava la importància de determinades èpoques, com per exemple durant la dictadura franquista. “Era una botiga emblemàtica. A Espanya era molt difícil aconseguir depèn de quines coses per la situació política. Aquí tampoc era fàcil, però era més senzill”, reconeixia. “En aquells moments anaven molt buscades marques com Fender i Gibson i la gent contactava amb nosaltres perquè allà no en tenien”, relatava. “Durant molts anys ha estat una botiga de referència per molts aspectes: per la diferència de preu, per disposar d’articles que no es trobaven a altres llocs... a nivell de Catalunya hi havia pocs establiments que hi poguessin competir a nivell d’estoc de guitarres i marques”, assegurava convençut, mentre explicava que darrerament s’hi havien realitzat concerts.

Durant aquest darrer any, l’establiment Musical Andorrà –destacat sobretot per la seva oferta de partitures– també ha tancat les portes. “Aquest any ha estat nefast. No ens quedem orfes del tot, perquè just quan va començar la pandèmia van obrir Fanatic Guitars, però sap greu que la botiga on has comprat les primeres guitarres i on t’han aconsellat des dels catorze anys tanqui”, lamentava Vilella. Tot i això, el músic celebrava la presència de la botiga de l’avinguda Tarragona, que disposa d’un ampli catàleg de guitarres –tant elèctriques com acústiques– i també d’altres components com cordes o pedals d’efectes.

tracking