lamenta que la pressió recaigui en els propietaris

Els propietaris demanen solucions per als habitatges “en situació alegal”

El vicepresident de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles creu que l’impost per als pisos buits no resoldrà “la manca de seguretat jurídica”

Vista de la parròquia d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Artur Homs, va demanar a l’executiu obrir un període de reflexió respecte als habitatges que hi ha desocupats en el mercat abans de començar a recaptar diners a través de la taxa que grava els immobles buits. “Hi ha pisos que estan en una situació alegal i s’hauria de buscar una solució. En molts casos són de gent que no els tenen declarats al seu país d’origen. S’hauria de donar una solució per a aquests pisos”, va expressar Homs.

Sense entrar en la profunditat de l’anàlisi, el portaveu de l’APBI va suggerir a l’executiu la creació d’una borsa d’habitatge perquè els immobles es poguessin llogar a preu assequible. “Hi ha centenars de pisos buits que es troben en aquesta situació. A Andorra estan legalitzats però no en el seu país d’origen per por a les repercussions que puguin tenir a nivell tributari”.

En aquest sentit, va considerar que “amb la que està caient” aquest “no era el moment d’imposar cap mena de taxa”, raó per la qual no es va mostrar sorprès pel fet que només s’hagin inscrit 14 pisos buits al registre. “Hi ha una manca de seguretat jurídica evident en molts àmbits”, va dir Homs, que va posar com a exemple situacions de desnonaments o de sol·licitud d’ajudes que es poden arribar a bloquejar d’acord amb l’alegalitat d’aquests immobles. Per a aquest motiu, va sostenir que des del Govern s’hauria d’incentivar els propietaris en lloc d’afegir noves vies de recaptació estatal. “S’hauria de donar més transparència de cara als propietaris sobre les ajudes disponibles per reformar els pisos i integrar-los en el mercat de lloguer”, va dir.

“A nivell residencial, si ens equiparem amb Espanya, estem pitjor tractats. Aquí els comuns, tant en la construcció com en la seva gestió, ingressen a través de l’impost de la inquilinitat que incideix sobre l’import brut de facturació. Això a Espanya no passa: pagues en funció del que guanyes per l’arrendament”, va exclamar el vicepresident de l’associació. Sobre aquesta qüestió, va lamentar que la balança sempre es decanti a favor del llogater “perquè se’l considera més vulnerable”. “Ens deixen un apartament que no ens pagaven des de fa set mesos. No només em menjo els set mesos de lloguer, que equivalen a uns 400 euros al mes per 70 metres quadrats, sinó que quan tornen l’apartament haig d’invertir 11.000 euros a rehabilitar-lo per poder tornar a llogar-lo. Si al final no guanyo res tenint el pis llogat, clar, llavors em compensarà més pagar la taxa. Per tant, la taxa no és la solució”, va reivindicar. En tot cas, va mostrar-se escèptic sobre la possibilitat que aquest registre pugui incrementar les inscripcions si no es procedeix a sancionar a través dels seus propietaris.

ANTONI BEA REBÉS, ESCOLLIT PRESIDENT DE L'APBI PER AL 2022

Des del passat 1 de gener, Antoni Bea Rebés exerceix com a president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, càrrec que ocuparà fins a final d’any, agafant el relleu d’Artur Homs, que passarà a ser el vicepresident de l’agrupació. En les seves primeres declaracions públiques, Bea va deixar clares les seves prioritats al capdavant de l’APBI. “Hem d’intentar dignificar la figura del propietari tot i que hi hagi alguns malànimes. No volem que es faci populisme amb els propietaris, sinó que és valori la seva contribució perquè l’economia funcioni”, va ressaltar. En aquest sentit, Bea va considerar que la figura del propietari ha estat “injustament vilipendiada” durant la pandèmia “perquè s’havia de cercar un culpable sobre tots els mals”. Per contrarrestar aquest discurs, és conscient que s’ha d’articular un missatge pedagògic “perquè s’entengui que els propietaris no som mala gent”. “Som andorrans que ens estimem el nostre país i la gran majoria, per no dir tots, estem alineats amb els interessos del país”, va dir. Tot demanant “respecte” per al seu col·lectiu, Bea va destacar que la particularitat dels propietaris és que han heretat patrimonis antics que “s’han preservat al llarg del temps amb molts esforços”.

tracking