x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
sancions de trànsit

1.164 multes dels mossos el 2021

Un total de 890 van ser per excés de velocitat, que suposa prop del 80% d’infraccions
Un conductor enxampat per un radar a Catalunya.

Un conductor enxampat per un radar a Catalunya.

Un conductor enxampat per un radar a Catalunya.

MOSSOS
Actualitzada 16/01/2022 a les 11:03
Les dades actualitzades a 7 de gener indiquen que durant l’any passat es van obrir a conductors amb domicili a Andorra un total de 1.164 expedients de trànsit per infraccions de circulació en vies catalanes. Una xifra que, adverteix el Servei Català de Trànsit, podria créixer encara perquè poden haver-hi “infraccions pendents de validació” corresponents al 2021. En tot cas, la xifra actualitzada fins ara s’aproxima més a la d’un any amb mobilitat normal després d’un 2020 marcat per les restriccions derivades de la pandèmia. El 2021 tampoc no va ser plenament normal perquè durant els primers mesos de l’any –fins a l’abril– el trànsit amb Catalunya va seguir patint limitacions. Però dels 786 expedients sancionadors del 2020, s’ha passat a 1.164 i, per tant, s’ha experimentat un increment del 48%. Són les multes d’excés de velocitat les que acaparen l’estadística, sent el 76% del total d’expedients oberts, un total de 890. El 2020 van ser 624.

La vigilància dels radars arreu de la xarxa viària catalana –fixos, mòbils i de tram– per caçar els conductors que excedeixen la velocitat permesa s’ampliarà properament amb un que vigilarà deu quilòmetres de la C-14 molt transitats per conductors del país. Es tracta del cinemòmetre que cobrirà el tram entre Bassella i Ponts i que segons va informar el Servei Català de Trànsit actualment està finalitzant la fase d’instal·lació. Abans de la posada en marxa definitiva, però, s’haurà de procedir a una fase de verificació. L’aparell acumula un retard considerable ja que es preveia que fos operatiu el 2019 per corregir els excessos de velocitat de la zona i un índex de sinistralitat elevat. Actualment hi ha un radar fix al punt quilomètric 134,3 (terme de Bassella) i que cobreix els cotxes que circulen en sentit Andorra.

La resta de sancions
Les xifres de la resta de sancions imposades estan molt lluny de les de velocitat. La infracció que va motivar l’any passat més obertura d’expedients després de la de córrer en excés va ser una senyalització inadequada de les maniobres (95), seguida de l’incompliment de la normativa general (82). Més lluny hi ha les sancions per conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues. Els mossos van obrir 24 expedients per aquest motiu a conductors amb residència al Principat durant l’any passat. Avançaments imprudents van motivar 21 multes i no dur els elements de seguretat normatius (cinturó, casc), 18 més.


Les xifres s’acosten a les registrades pel departament responsable del trànsit durant el 2019, amb 1.311 sancions a conductors del Principat, una xifra molt similar a la de l’any 2018 (1.345 expedients). Anys, però, en els quals ja s’havia constatat una tendència a la baixa respecte els precedents. Per exemple, els anys 2017 i 2016 es van imposar més de dues mil sancions (2.024 i 2.121, respectivament).

 
QUAN LA VELOCITAT APUNTA A DELICTE
Alguns conductors enxampats durant l’any passat excedint la velocitat van acabar sent denunciats pels mossos per la via penal en haver superat amb escreix el límit permès i ser considerats presumptes autors d’un delicte. És el cas del motorista que va ser enxampat a 199 per hora a l’N-260, a Montferrer, el passat mes d’agost; el conductor que circulava a 192 per hora a Peramola (la C-14) al juny o el jove que aquell mes va ser caçat per un altre radar de la C-14, a Ciutadilla (Urgell) a 181 per hora. En tots els casos van haver de respondre davant del jutjat de la zona on se’ls va aturar.
Etiquetes
Veure’n més
28
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts