x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
El pis ha d'estar en desús un mínim de dos anys

L'impost sobre els habitatges buits registra 14 inscripcions voluntàries

Jover reconeix que la xifra “és insuficient” perquè “està molt lluny” dels 5.000 immobles desocupats que s’estima que hi ha al país
Façanes d'habitatges del país.

Façanes d'habitatges del país.

Façanes d'habitatges del país.

Fernando Galindo
Actualitzada 15/01/2022 a les 10:58
El reglament de l’impost sobre els habitatges, que emana de la Llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges del 17 de gener del 2019, preveia la creació d’una nova figura impositiva per als immobles en desús amb l’objectiu de fomentar el reordenament del mercat immobiliari. D’ençà, el Govern va donar un termini fins al 31 de desembre del 2021 per completar el registre voluntari per al pagament d’una taxa que ha comptat amb només catorze inscripcions, una xifra que el ministre de Finances i portaveu del Govern va catalogar com a “insuficient”. “No ens satisfà”, va reconèixer Jover, que assegura que segons les estimacions del Govern almenys hi ha 5.000 habitatges buits al país.

Conscients que el ritme d’inscripcions al registre no era el desitjat, des del ministeri de Finances es va enviar una carta a final de desembre passat a l’Associació de Propietaris de Béns Immobles per notificar l’existència d’aquesta taxa, que té com a missió gravar els propietaris d’habitatges que fa un mínim de dos anys que estan desocupats sense causa justificada.

L’Agència Tributària
No obstant això, a la vista que la quantitat d’inscripcions registrades no compleix les expectatives fixades, el ministre de Finances va explicar que properament l’Agència Tributària iniciarà inspeccions per verificar les dades d’aquells habitatges que fa més de dos anys que es troben en desús i no s’han inscrit a la plataforma, quelcom que va avisar que comportarà l’obertura d’un expedient sancionador a banda de pagar l’import de la taxa. “Estic segur que durant els propers mesos ja sigui de manera voluntària o a partir de les directrius de l’Agència Tributària pujarà el nombre de liquidacions”, va afirmar Jover, que va ressaltar que aquest és el primer cop que s’aplica la figura impositiva.


El cost del gravamen surt del resultat de multiplicar el nombre total de metres quadrats de superfície útil de cada habitatge buit per 5,05 euros, de manera que la recaptació variarà en funció del tipus d’immoble. Precisament per aquest motiu, Jover es va mostrar prudent a l’hora de realitzar previsions pressupostàries i va retreure els càlculs socialdemòcrates, que van utilitzar aquesta figura impositiva per esmenar el pressupost. “Han volgut fer unes xifres molt boniques però que no són realistes”, va afirmar en referència amb la previsió del PS de recaptar dotze milions d’euros al cap de quatre anys a través d’aquest impost.


A més, el titular de Finances va reivindicar que l’objectiu de l’impost no és esdevenir una taxa finalista, sinó aportar ingressos per a l’Estat que a posteriori es puguin destinar a altres partides. “No hem volgut donar-li una virtut o uns objectius concrets perquè difícilment podríem assolir els llindars”, va declarar Jover, que va subratllar la complexitat de fer previsions sense conèixer quants immobles es podran acollir a les exempcions que figuren a la llei.


Sobre aquesta qüestió, cal recordar que al text legislatiu figuren fins a cinc exempcions per no pagar l’impost d’habitatges buit. En primer lloc, les segones i terceres residències per a ús familiar de lleure o vacances; en segon terme, els béns immobles que estiguin fixats com a domicili fiscal o social; en tercer, que els béns immobles estiguin vinculats a una activitat econòmica; en quart, els supòsits de canvi d’habitatge per raons laborals o de salut, i, per últim, els pisos que estiguin en procés de venda de forma inequívoca mitjançant una agència immobiliària.


Exempcions


Ús lúdic

Les segones o terceres residències per a ús familiar, de vacances o de lleure queden exemptes de pagar aquest impost sobre els habitatges buits.

Domicili fiscal/social
També quedaran exempts d’abonar l’impost sobre els habitatges buits aquells que tinguin fixat l’immoble com a domicili fiscal o social de l’obligat tributari.

Activitat econòmica
Aquells béns immobles relacionats amb el desenvolupament d’una activitat econòmica tampoc hauran de pagar l’impost sobre els habitatges buits.

Canvi de feina i salut
Els supòsits de canvi d’habitatge per raons laborals o de salut també estaran previstos com a exempció per no pagar l’impost.

En procés de venda
Els pisos que estiguin en procés de venda de forma inequívoca mitjançant una agència immobiliària, és a dir, que es pugui demostrar fefaentment, no hauran de pagar l’impost sobre els habitatges buits.
Etiquetes
Veure’n més
38
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts