ôbit

Mor Ricard Bofill, l'arquitecte del santuari de Meritxell

El creador català ha traspassat avui als 82 anys

El santuari de Meritxell dissenyat per Ricard BofillFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'arquitecte del santuari de Meritxell, Ricard Bofill, ha traspassat avui a Barcelona als 82 anys. El creador català va construir l'emblemàtic edifici que es va inaugurar el 8 de setembre del 1976 després de la destrucció de l'església de Santa Maria de Meritxell per l'incendi de la nit del 8 al 9 de setembre del 1972.

Bofill va dissenyar un gran projecte del que només es va fer realitat la primera fase que es va començar a construir el 8 de setembre del 1974 per estar finalitzat dos anys més tard. L'edifici té influències de diversos estils amb volums geomètrics que configuren un santuari monumental de formes avantguardistes, que és una de les referències arquitèctoniques per als visitants.

El Govern ha publicat a les xarxes socials missatges per la mort de Ricard Bofill on agraeix "el llegat material que ha deixat a Andorra amb la Basílica Santuari de Nostra Senyora de Meritxell" i destaquen que és "un dels exponents més representatius de l’arquitectura d’Andorra del final del segle XX. Els seus volums arquitectònics són indissociables del nostre paisatge cultural".

Museus d'Andorra ha remarcat l'atractiu de la creació de l'arquitecte a les xarxes socials on lamenta la defunció de Bofill i destaca que "la seva empremta perdurarà a Andorra en el Santuari de Meritxell, una obra eclèctica que no deixa indiferent".

La proposta inicial de l'arquitecte català era un projecte colossal amb un viaducte que connectava amb les muntanyes de la vall, una llac artificial amb un pont amb un carrer de botigues i restaurants, una gran escalinata amb terrasses, petits aixoplucs i escultures de grans dimensions, a més d'amfiteatres per celebrar aplecs populars i acollir actes culturals. La construcció es va planificar sobre els pilars simbòlics de fe, identitat i cultura per atorgar a Meritxell força religiosa i grandiositat monumental amb la idea d'aixecar un espai grandiós que s'integrés en el paisatge i que tingués un impacte visual notable.

tracking