x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Les màquines de TMA s'acosten "al punt de saturació"

Els casos actius augmenten a 5.716 i els ingressos baixen a 20 pacients
Joan Martínez Benazet en la compareixença d'avui divendres

Joan Martínez Benazet en la compareixença d'avui divendres

Joan Martínez Benazet en la compareixença d'avui divendres

Fernando Galindo
Actualitzada 14/01/2022 a les 16:15
Joan Martínez Benazet ha manifestat avui que les màquines de fer TMA "s'acosten al punt de saturació" per l'elevada quantitat de proves que s'estan fent i això ha provocat "incidents en el funcionament i que una màquina hagi estat dos dies aturada". El ministre de Salut ha assenyalat que l'aparell espatllat torna a estar operatiu i ha destacat que la màquina que funcionava "s'ha fet treballar dia i nit" per obtenir els resultats de les proves de diagnòstic que s'estan fent. I ha destacat que "hem tingut una capacitat enorme" de fer proves, molt superior a la que es necessitava però ara la situació ha canviat per l'arribada de la variant òmicron que és "molt infectiva". 

Salut ha notificat avui 561 contagis nous i 11 més de turistes i un total de 5.716 casos actius, que representa un augment de 238 afectats respecte a les xifres d'ahir. El ministre ha remarcat que la pressió hospitalària es redueix i que hi ha "una tendència a anar disminuint" el nombre de pacients tant a planta com a l'UCI. L'hospital suma avui 20 malalts amb la covid, dos menys que ahir, i manté 9 infectats a planta i 11 a l'UCI, dos per sota de la xifra de dijous, amb 9 malalts amb ventilació mecànica com ahir. 

Martínez Benazet ha exposat que les proves específiques que es fan als contagiats de covid que ingresses a l'hospital des de dilluns per determinar la variant del virus han identificat dos pacients amb òmicron. Un dels hospitalitzats va estar dos dies i ja ha rebut l'alta i l'altre continua a una habitació de planta del centre i ha requerit ingressar més per les patologies que tenia d'abans que per l'afectació de la covid, segons ha especificat el ministre, que ha comentat que aquesta persona està a punt per rebre l'alta. 

El titular de Salut ha indicat que les mostres d'aigües residuals revelen que la soca que hi ha ara a Andorra és òmicron i ha incidit que "té una afectació molt menor i és menys agressiva" en la salut dels contagiats però "no podem minimitzar òmicron perquè la possibilitat d'anar a l'UCI és sis vegades inferior però n'hi ha i és aviat per decidir que és una malaltia banal". Martínez Benazet ha apuntat que en alguns països es parla de reduir els confinaments a 5 dies "però ho considerem prematur i que pot portar a un efecte rebot i de moment mantenim els 7 dies".  

Protegir l'UCI i vacunar
Joan Martínez Benazet ha insistit que òmicron és una variant "molt infectiva amb poc impacte sanitari" i molta afectació per les baixes laborals i ha recordat que l'estratègia en aquesta fase de la pandèmia és "protegir l'UCI i vacunar el màxim de persones possibles". I ha convidat els contraris a la vaccinació "que reflexionin i s'incorporin a a la vacunació".


L'actualització sanitària de la pandèmia es concreta avui en 29.888 contagis des del març del 2020, amb 24.030 recuperats, 323 altes més que ahir. Les defuncions es mantenen en 142 després del traspàs dimecres d'un home de 90 anys que estava ingressat a planta a l'hospital. El ministre ha donat el condol a la família del difunt i ha assenyalat que no va morir pel virus però sí que estava contagiat per la covid al moment de l'òbit. 


Avis asimptomàtics

Martínez Benazet ha informat que no s'ha detectat cap altre contagi als centres geriàtrics i que tots els usuaris d'El Cedre, Salita o Clara Rabassa que han donat positiu aquesta setmana són asímptomàtics i no s'ha hagut de fer cap derivació a la planta covid d'El Cedre. I ha ressaltat que "es confirma l'efecte de les vacunes que evita que s'estengui el virus i que tingui conseqüències per als afectats". 
Veure’n més
14
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts