comptes a bpa

Higini Cierco, citat pel cas d'un grup brasiler

La Batllia especialitzada estudia si els diners de la constructora brasilera provenen de suborns per aconseguir obra pública

Higini Cierco, exacconista majoritari de BPA.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exaccionista majoritari de BPA Higini Cierco s’haurà de presentar a declarar el 9 de març en qualitat d’encausat. L’ha citat la batlle especialitzada Azahara Cascales en una causa que involucra la constructora brasilera Camargo Correa, investigada a Andorra per presumpte blanqueig de diners a través de BPA, amb unes actuacions que tenen una gran similitud amb la també brasilera Odebrecht, que ha protagonitzat un dels casos de corrupció més grans a la història recent de l’Amèrica llatina durant més de 30 anys.

El Grup Camargo Correa, amb Seu a Sao Paulo, també va operar a través del banc intervingut. Els fets es remunten del 2008 al 2011, quan es van dipositar 100 milions de dòlars a BPA, diners que són investigats per dilucidar si provenen de suborns. La citació de l’empresari andorrà estaria relacionada amb alguns comptes d’aquest grup, que és la tercera constructora en importància del Brasil.

Fa quatre anys va sortir a la llum a través d’El País que la batlle Maria Àngels Moreno investigava els 100 milions de dòlars que Camargo Correa va dipositar a BPA entre els anys 2008 i 2011. Els diners es van moure a través d’una teranyina societària vinculada a la mateixa empresa i a dos executius. Les diligències iniciades el 2017 per Moreno apuntaven un presumpte delicte de blanqueig de diners procedents de la corrupció per tal d’acon­seguir contractes mitjançant suborns a polítics i alts càrrecs llatinoamericans per aconseguir obra pública, el mateix que havia estat fent Odebrecht. Camargo Correa va negar les imputacions, segons va recollir també la premsa espanyola.

Per dissenyar-ne l’estructura financera, Camargo Correa va comptar amb l’assessorament de BPA, segons El País. I del seu empleat Andrés Norberto Sanguinetti Barros, Betingo, que va ser ser extradit des de l’Uruguai a Andorra. La policia andorrana, segons la documentació del mitjà espanyol, critica la col·laboració de BPA en diverses operacions milionàries de la constructora. “És difícil d’assimilar el motiu pel qual el banc no va complir amb la normativa legal de declarar davant de la UIFand (Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra) les operacions descrites segons la gravetat”.

Les 15 actes confidencials i secretes del comitè de prevenció de blanqueig de BPA escrutades per la investigació assenyalen que el banc suposadament no va controlar prou els fons dipositats per Camargo Correa a Andorra. I que l’entitat va eludir identificar els propietaris reals dels diners.

Les investigacions apuntaven l’origen desconegut dels diners de la constructora, que hauria fet servir fins a sis comptes de l’antiga BPA.

UNA COMPANYIA AMB GRANS TENTACLES

Amb una trajectòria de 77 anys i 500 obres, Camargo Correa passa per ser un grup amb derivades a la indústria energètica, ports i aeroports. Quan el 2013 va morir la vídua del fundador, Dice Camargo, la dona més rica del Brasil, la revista Forbes va xifrar la seva fortuna en 9.822 milions d’euros. Els advocats del grup van argumentar que la investigació es va iniciar després que la justícia brasilera enviés una comissió rogatòria a Andorra per indagar el cas Castillo Arena, que finalment va ser arxivat al Brasil. “Considerem que la causa s’ha d’arxivar perquè ha decaigut després d’haver estat declarat nul el procediment principal”, van al·legar.

tracking